Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya högervindar i EU efter Trumps seger

Efter brexit i Storbritannien och Donald Trumps seger i USA är världspolitiken i gungning. På bilden brexitförespråkaren Nigel Farage och Trump.
Foto: Gerald Herbert/AP/TT

LONDON. Donald Trumps oväntade seger och brittiska brexit – världspolitiken är redan upp och ned.

Men kaoset kan bli värre.

Inför kommande val fruktas nya högerpopulistiska framgångar som riskerar att stjälpa EU.

Efter resultatet i det amerikanska presidentvalet i går står det klart ännu en gång att världen har fått vänja sig vid en ny politisk verklighet. Den här gången skedde det oväntade i USA – men bara för knappt ett halvår sedan röstade det brittiska folket överraskande för att lämna EU.

Så blåser högervindarna

BREXIT

I juni 2016 folkomröstade Storbritannien om det skulle stanna i EU eller lämna den europeiska gemenskapen. Resultatet blev att Brexit-sidan överraskande vann stora framgångar i England.  I fronten för striden för ett utträde ur den europeiska unionen gick Nigel Farage och hans UKIP. Men Skottland röstade för EU – och kan nu vara berett att kräva en ny folkomröstning om de förenade kungadömenas framtid.


PRESIDENTVAL I ÖSTERRIKE

I december 2016 röstar Österrike för andra gången i år för att välja en ny president för landet. Favorit till att vinna är invandringsfientliga Frihetspartiets Norbert Hofer.


ITALIEN FOLKOMRÖSTAR

 I december 2016 folkomröstar Italien om ändringar i konstitutionen. Premiärminister Matteo Renzi säger att det också är en förtroendeomröstning för honom. Euroskeptiska partiet Femstjärnerörelsen och ledaren Beppe Grillo kan ta ett kliv framåt.


HOLLÄNDSKA VALET

 I mars 2017 går Nederländerna till val. Den nuvarande liberale premiärministern ställs mot högerpopulistiska PVV och dess ledare Geert Wilders, som utlovat en folkomröstning om EU om han vinner.


FRANSKA PRESIDENTVALET

April/Maj 2017 ska Frankrike välja en ny president och många menar att det är säkert att veteranpolitikern Alain Juppé vinner, trots bra läge i opinionsundersökningar för främlingsfientliga Front Nationals ledare Marine Le Pen.


TYSKA VALET

Även i Tyskland har högerpopulistiska partier börjat ta mark trots landets mörka historia. Invandringskritiska AfD kan utgöra en utmanare till Angela Merkel, om hon beslutar sig för att ställa upp till val igen under hösten 2017.


PRESIDENTVALET I USA

 I går stod det klart att USA:s kommande president heter Donald Trump efter hans överraskande seger i det amerikanska valet.

De oförutsägbara resultaten har gjort att oron stiger inför kommande val i Europa, som skulle kunna innebära att den politiska kartan ritas om. EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmerman menar till och med att det kan vara slutet på EU eftersom flera länder hellre rör sig bakåt än framåt.

– För första gången på 30 år tror jag faktiskt att det europeiska projektet kan stranda. Jag säger inte detta av pessimism utan för att det är dags att förstå att EU inte är för evigt, säger han i en intervju med Quest France.

Högerpopulist kan bli vald

Under 2017 röstar väljare i Nederländerna, Frankrike och Tyskland och det är inte osannolikt att det kan bli val även i Italien och Storbritannien.

I december ska Österrike välja president och Frihetspartiets Norbert Hofer kan bli den första högerpopulistiska statschefen i Västeuropa sedan 1945.

Samma dag hålls en folkomröstning i Italien. Premiärminister Matteo Renzis har sagt att väljarnas beslut om förändringar i konstitutionen också är en förtroendeomröstning för honom. Redo att ta ett kliv framåt är Beppe Grillo, tv-komiker som är ledare för det euroskeptiska partiet Femstjärnerörelsen.

I Nederländerna går invånarna till val den 15 mars. Den liberale premiärminister Mark Ruttes främste utmanare om makten är det antimuslimska partiet PVV och partiledaren Geert Wilders, som har lika mycket stöd hos väljarna som premiärministern. Wilders har utlovat en folkomröstning om EU-medlemskapet vid en seger. Han sa till nyhetsbyrån Reuters efter Trumps seger i går:

– Politiken kommer aldrig bli den samma. Det som har hänt i Amerika kan hända i Europa och i Nederländerna också,

Varnar för överraskning

Och i Frankrike ligger det franska högerextrema och EU-fientliga partiet Front Nationals ledare Marine Le Pen bra till i mätningarna inför första omgången av presidentvalet. Hon har dock inte spåtts kunna slå favoriten – den politiska veteranen Alain Juppé - i den andra omgången. Men experter varnar nu för en överraskning även i det franska valet.

– Många agerar som om Alain Juppé är säker som näste president. Och det gör människor irriterade, eftersom det kan ses som en förnekelse av demokratin. Det är där den riktiga överraskningen kan komma, säger François Miquet-Marty från opinionsföretaget Viavoice till Reuters.

Men även om Le Pen inte vinner kan hennes framgångar stärka den europeiska populisthögern, som nu redan ser den nye amerikanske presidenten som en framtida allierad.

”Vilka fantastiska nyheter. Demokratin lever fortfarande", skrev Ungerns premiärminister Viktor Orban på Facebook.

I flera länder har traditionella partier lagt motsättningar åt sidan för att stoppa populistpartier. Det har inte alltid fungerat, eftersom all politik inte avgörs i regeringar och parlament. I Storbritannien ansågs exempelvis högerpopulistiska UKIP ha spelat en stor roll för kampanjen inför brexit-omröstningen, även om man knappt är representerade i parlamentet.

"Enormt mycket inflytande"

– UKIP gjorde dåligt ifrån sig i det senaste valet men hade enormt mycket inflytande över den politiska dynamiken i Storbritannien, säger Tina Dorham, politisk chefsanalytiker på Citi till Reuters.

Forskningschefen Daniela Schwarzer på German Council on Foreign Relations, DGAP, säger till Reuters att metoderna Donald Trump använt mot sina motståndare och medier under sin presidentvalskampanj mycket väl kan bli en modell som de europeiska högerpopulistiska partierna försöker ta efter.

– Brutna tabun, omfattningen av politisk konflikt, aggressiviteten som vi har sett från Trump - detta kan bredda omfattningen av vad som kan bli tänkbart i vår egen politiska kultur, säger Schwarzer till Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.