Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya helikopterkravet – för att lösa dödsgåtan

Nya helikopterkravet – för att lösa dödsgåtan
Lördagen den 31 augusti inträffade en helikopterolycka utanför samhället Alta i Nordnorge.Foto: VILDE ØINES PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen begravdes Markus Vonheim, 19, i Nordlyskatedralen i Alta.

Det innebär att alla fem ungdomar som dog i helikopterolyckan i Nordnorge har förts till sista vilan.

– Att tänka på att du är borta, att vi inte kommer se dig igen eller höra din röst igen, är så smärtsamt att det är svårt att sätta ord på, sa storebror Åsmund när han talade i kyrkan.

Nu begär tillverkaren att flera modeller ska inspekteras, rapporterar norska Dagbladet.

En svensk pilot, 27 år gammal, avled i olyckan.

Lördagen den 31 augusti inträffade en helikopterolycka utanför samhället Alta i Nordnorge. En svensk pilot och fem norska ungdomar i 20-årsåldern miste sina liv.

I samråd med de anhörigas familjer har norska Dagbladet publicerat namn och bild på de fem ungdomarna: Markus Vonheim, 19, Kevin Berg, 20, Kine Johnsen, 20, Robin Karlsen, 20 och Benedikte Hyld Mella, 22. 

Samtliga fem är från Alfta.

Benedikte Hald Mella, 22.Foto: Privat
Kevin Berg, 20.Foto: Privat
Kine Johnsen, 20.Foto: Privat
Markus Vonheim, 19.Foto: Privat
Robin Karlsen, 20.Foto: Privat

På tisdagen fördes Markus Vonheim till sista vilan i Nordlyskatedralen i Alta, skriver Altaposten. Hans kista bars av de fyra bröderna Åsmund, Eivind, Olav och Kristian – elva dagar innan Markus skulle ha firat sin 20-årsdag.

– Att tänka på att du är borta, att vi inte kommer se dig igen eller höra din röst igen, är så smärtsamt att det är svårt att sätta ord på, sa storebror Åsmund när han talade i kyrkan.

Enligt Altaposten begravdes Kine och Benedikte på onsdagen i Alta kyrka respektive Elvebakken kyrka. Kevin begravdes i Nordlyskatedralen i torsdags och Robin i Elvebakken kyrka under fredagen.

Den svenska piloten blev 27 år gammal.

Tillverkaren begär inspektion

På tisdagen genomfördes de första detaljerade undersökningarna av komponenterna till den kraschade helikoptern, skriver Dagbladet.

Fynd som är av intresse ska ha varit relaterade till axelanslutningen mellan motor och huvudväxellåda.

Nu begär tillverkaren, Airbus Helicopter, omedelbar inspektion av modellerna AS350, AS550 och EC130.

”Airbus Helicopters klassas inspektionerna som en försiktighetsåtgärd för att se efter helikoptrarnas luftduglighet”, uppger den norska statens haverikommission i ett pressmeddelande, uppger Dagbladet.

”För att få en fullständig förståelse av olyckan kommer haverikommissionen jämföra all information från undersökta komponenter, all information från lagringsenheten, olycksplatsen, vittnen och andra som varit involverade i produktion, underhåll och drift av helikoptern”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.