Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya glädjebeskedet till sportlovsfirarna

”Det ser ut att bli klart väder, soligt och jättefint”, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: Colourbox
Nu faller sportlovstemperaturerna i raketfart.
Foto: Colourbox

Nu faller sportlovstemperaturerna i raketfart.

Lokalt kan det bli ner mot minus 20 grader – i alla fall vid en av de stora fjällanläggningarna .

Samtidigt ser det ut att bli kanonväder i Åre.

– Det ser ut att bli klart väder, soligt och jättefint, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm

Expressen väder har superkoll på sportlovsvädret i de svenska fjällen. Så här ser det ut på de största skidanläggningarna under tisdagen – ort för ort: 

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 92 centimeter, öppna nedfarter: 90 av 90, öppna liftar: 40 av 41. Öppna parker: 8 av 8. Längdspår: 77,5 kilometer. 

– Det ser ut att bli klart väder, soligt och jättefint, i Åre, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Prognosen ser också säkrare ut för tisdagen än måndagen. Temperaturen varierande, 8 till 10 minusgrader. Det blåser lite på topparna, men så är det ju i princip alltid. Vinden kommer att hålla sig på samma nivå, svag eller måttlig, 4 meter per sekund. Det ser verkligen bra ut, en fin dag i Åre!

"En minisol framåt eftermiddagen"

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 131 centimeter, antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. Lavinfara: 2 (måttlig). 

– Här finns det verkligen en chans till att det ska spricka upp i det något tunnare molntäcket under tisdagseftermiddagen – då kommer det också att kännas ljusare. Det blir runt 7-8 minusgrader och vinden svag, som mest upp emot 3-4 meter per sekund. 

Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Snödjup i Vemdalsskalet: 131 centimeter, öppna backar: 21 av 21, öppna liftar: 10 av 10. 

– Vemdalsskalet ligger närmare hålet i molntäcket över Åre och Jämtland, så här bedömer jag solchanserna bättre än i Sälenområdet. Det blir 7-8 minusgrader, svag vind, som mest kanske 3 meter per sekund. Lite mer på toppen, förstås. 

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm, utlovar krispigt vinterväder på flera håll i de svenska fjällen under sportlovsveckan.

Temperaturen sjunker i Romme Alpin

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 120 centimeter, öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13. 

– Runt 5-6 minusgrader, ännu lägre temperaturer framåt natten, svag vind och molnigt. Det blir lite kallare än tidigare, men temperaturerna faller generellt i landet under de närmaste dygnen.

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter, öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21 av 21. Längdspår: 28 av 28. 

– Halvklart, men här k a n det faktiskt bli soligt. För det finns ett annat hål i molntäcket. Det blir inte klarblå himmel och sol á la Åre, men gott och väl sol á la Vemdalsskalet. Temperaturen ligger på 7-9 minusgrader på dagen och svag vind. 

Växlande molnighet på gång i Idre fjäll

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 26 av 26. Längdspår: 82 kilometer. 

– Det är ingen strålande himmel, men det kan spricka upp under dagen. Det blir lite till och från. Temperaturen 8-9 minusgrader och halvklart är en bra beskrivning. Svag vind. 

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 100 centimeter och 68 centimeter, öppna pister: 17 av 20 och 25 av 29, öppna liftar: 5 av 6 och 8 av 8. 

– Det är lite samma läge som tidigare, och det klarnar upp norr om Tärnaby. Det här kan ta sig hela vägen till Tärnaby, men det ser ut som om molnen är lite mer envisa där. Så halvklart är nog bästa beskrivningen, lite varierad molnighet. Även här 8-9 minusgrader på dagen. Blir det riktigt klart under natten kommer temperaturen sjunka ner mot 15, kanske 20 minusgrader. 

Mest mulet i Kungsberget

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 120 centimeter, öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 11 av 12. 

– Det kan komma lite snöbyar vid kusten i Gävleborg och det finns en chans att det skulle kunna dra förbi Kungsberget också.  Det handlar om en mindre mängd. I övrigt mulet, 5-6 minusgrader, svag vind. Det kan klarna upp, men inte förrän under natten mot onsdagen. Då kan det bli ner mot 10-15 minusgrader. 

Den här veckan är det elever i Blekinge län, Fyrbodal, Hallands län, Kalmar län, Kronoberg, Skåne, Södermanland, Uppsala, Örebro och Östergötland som har sportlov. 

Kan bli strålande i Örebro och Norrköping

Hur blir vädret där då?

– Förutom i Skåne och Halland blir det minusgrader överallt. I Örebro blir det säkert kallare än 5 minusgrader. Sedan kan det dra in snöbyar i östra Småland och östra Blekinge. Det handlar nog inte om några stora mängder i ett större område, men lokalt kan det komma upp emot en decimeter. Snöfallet avtar sedan framåt kvällen. Under natten mot tisdagen sjunker temperaturen. I Örebro ner mot 7-8 minusgrader. I Skåne blir det nollgradigt, kanske någon minusgrad. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.