Nu hoppas utredarna att dess data ska ge svar på vad som exakt hände innan Germanwings flight 4U2595 kraschade in i bergväggen.
Nu hoppas utredarna att dess data ska ge svar på vad som exakt hände innan Germanwings flight 4U2595 kraschade in i bergväggen.

Nya fyndet kan
vara avgörande

Publicerad

All teknisk data finns lagrad i den svarta låda som hittades på fredagen.

Nu kan fyndet ge avgörande information om andrepiloten Andreas Lubitz medvetet kraschade flygplanet.

- Det är ett stort genombrott i utredningen, säger flygsäkerhetsexpert Hans Kjäll.

Franska utredare hittade på fredagen den andra svarta lådan nära olycksplatsen i de franska Alperna.

Nu hoppas utredarna att dess data ska ge svar på vad som exakt hände innan Germanwings flight 4U2595 kraschade in i bergväggen.

Man har sedan tidigare tillgång till alla ljud och röster från cockpit. Med informationen från den andra lådan kan man även se om andrepiloten Andreas Lubitz medvetet ställde in autopiloten på att sjunka och hur kabintrycket var i planet.

- Informationen kan verifiera om han störtade planet med flit eller inte, säger Hans Kjäll.

Informationen måste först analyseras och han tror att det tar mellan två dagar och flera veckor innan uppgifterna offentliggörs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag