Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya fyndet: Fler koraller än forskare tidigare trott

Läkare åtalas för botoxbedrägeri • Aktivist kan få livstid • Se dagens Bara Nyheter
Utrotningshotet mot de fiskarter som livnär sig vid korallreven finns kvar, även om korallerna är fler än vad som tidigare uppskattats.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
En forskningsgrupp från Australien studerade antalet koraller som finns i stilla havet.
Foto: UDO WEITZ / AP

Antalet koraller är fler än vad som tidigare uppskattats. 

Det visar ny forskning som undersökt över 900 korallrev i Stilla havet. 

Enligt forskarnas beräkning finns det lika många koraller som det finns träd i Amazonas, rapporterar The Guardian


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Den globala uppvärmningen hotar korallrevens överlevnad och det ekosystem som hör till.

En ny studie från Australien visar att antalet koraller är fler än vad som tidigare uppskattats. Det innebär att utrotningshotet mot de djur som lever nära korallreven inte är lika stort som tidigare befarat. 

Men forskarna varnar för att korallrevens utarmning fortfarande har en förödande effekt på det närliggande ekosystemet. 

– Även om de inte försvinner inom det kommande decenniet, kan de minska med 95 procent och sedan kommer deras roll i ekosystemet gå förlorad. Det kommer innebära att vi tappar livsmiljön för vissa fiskarter tillexempel, säger forskningsledaren Andy Diezel vid ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies på James Cook University till The Guardian.

Halv biljon arter i risk

Forskarna analyserade över 900 korallrevsplatser i stilla havet och analysen talar för att det finns lika många koraller som det finns träd i Amazonas regnskogar. Vidare uppskattar forskarna att det finns närmare en halv biljon arter som livnär sig vid korallreven. 

Andy Diezel menar att studiens resultat inte bör undergräva de effekter som den globala uppvärmningen har på korallrevens ekosystem, utan att oron inför utrotningshotet bör omprövas.  

Det finns fortfarande ett lokalt utrotningshot som kan få förödande konsekvenser för det närliggande ekosystemet förtydligade han för The Guardian. 

Se mer

Här syns hur världens största korallrev dött: ”Inte värt att se längre”

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.