Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya försvarsministern: S ville skrämma folk med SD

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Tobias Billström, ny utrikesminister.
Foto: OLLE SPORRONG
Pål Jonson, ny försvarsminister.
Foto: OLLE SPORRONG

En av den nya regeringens överraskningar var att M-veteranen Tobias Billström intar UD som ny utrikesminister. Han tror att maktskiftet kommer att underlätta det svenska Natointrädet.

– Den tillträdande regeringen har ju inte de band till PKK som den utgående regeringen har, så där finns det ju en positiv startpunkt, säger Billström.

Samtidigt ser den nya försvarsministern Pål Jonson (M) inte att SD-samarbetet utgör ett hot mot Natoförhandlingarna: 

– Jag har inte hört att Turkiet har lyft eller tagit upp det.

Tobias Billström kom in i riksdagen 2002 och var migrationsminister i åtta år i Fredrik Reinfeldts regeringar. Han har varit vice talman och är sedan 2017 gruppledare för de moderata riksdagsledamöterna. Få är så meriterade men ändå hade ingen tippat honom som ny utrikesminister.

Natoprocessen ”positiv”

– Trevligt att man kan överraska folk, säger Billström i vimlet efter presskonferensen med de 24 nya statsråden.

Hade du bett om den här posten, var det något du ville?

– Det är alltid så att man går och funderar på de här frågorna, men erfarenheten har lärt mig att man inte ska fundera så mycket utan respektera att statsministern måste göra en bedömning av hur man ska forma ett team som kan åstadkomma resultat.

Nato-processen, hjälp till Ukraina och det svenska EU-ordförandeskapet kommer att ta det mesta av tiden i anspråk och Turkiets motvilja mot Sveriges Natoansökan kräver diplomatisk fingertoppskänsla. Men Tobias Billström tycker att det ser ”mycket positivt ut” och hänvisar till trepartsöverenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet. 

Övergående problem

Att de turkiska förhandlarna ständigt påminner om de tre riksdagsledamöterna från Vänsterpartiet som demonstrerade i Almedalen med en flagga från terrorstämplade PKK är ett övergående problem, tror han. Socialdemokraternas tidigare avtal om stöd till kurdiska organisationer som Turkiet fördömer har upphört.

– Den tillträdande regeringen har ju inte de band till exempelvis PKK, eller till den aktivism som utmärkt de politiska grenarna av PKK, som den utgående regeringen har. Så redan där finns det ju en positiv startpunkt, säger Tobias Billström.

Hans parhäst i Natospåret blir den nye försvarsministern Pål Jonson. Han är okänd för de flesta väljare men har varit självklar i förhandsspekulationerna till posten genom sitt ordförandeskap i försvarsutskottet. Jonson uppmanar svenska folket till vaksamhet och anser att vi har det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.

”Fruktansvärt provocerande”

– Vi hade grundstötningen av den ryska ubåten U137 år 1981. Det var också mycket, mycket allvarligt, men i ljuset av de sista två veckornas ryska eskalering så är läget just nu det allvarligaste sedan slutet av kriget.

Pål Jonsson har följt den svenska Natoprocessen på nära håll och skräder inte orden kring PKK-demonstrationen i somras.

– Det är klart att det är fruktansvärt provocerande att man står och viftar med PKK-flaggor i ljuset av att PKK är en terrorstämplad organisation. Jag uppfattar det som ren obstruktionspolitik mot Sveriges Natoprocess och tar avstånd från det agerandet.

Hur ser du på risken att Turkiet reagerar mot att regeringen har nära samarbete med ett uttalat islamfientligt parti som SD?

– Jag har inte hört att Turkiet har lyft eller tagit upp det, inte i de dialoger jag har haft. 

Pål Jonsson är till skillnad från politiker på den rödgröna sidan överhuvudtaget inte bekymrad över Sverigedemokraternas roll för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. 

Bra dialog

– Nej, vi har haft en bra dialog i de fyra samarbetspartierna. SD är en del av försvarsberedningen och har presidieposter i försvars- och utrikesutskotten, jag tycker inte att det är något konstigt med det.

Socialdemokratiska ministrar har ju klassat SD som ett stort säkerhetshot. Är de farhågorna överdrivna?

– Jag tycker att regeringens utspel under valrörelsen var ren populism, ett försök att skrämma människor. Jag tycker inte att det var värdigt, faktiskt.

Nato stärker försvaret i Östersjön: ”30 fartyg”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.