Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya försvarsbeslutet – utesluter inte krig

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar: ”Den här inriktningen blir en signal till alla att vi menar allvar”
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Sverige rustar för krig – och förbereder sig för en rad scenarion där bland annat mord mot nyckelpersoner ingår. 

Der framgår av ett regeringsbeslut DN gått igenom

– Vi ska inte bli rädda eller uppjagade. Utan det här är ett sätt att beskriva vad det i realiteten handlar om, säger försvarsminister Peter Hultqvist (s) till DN.

DN har gått igenom regeringsbeslutet ”Inriktning för Försvarsmakten 2021–2025” och granskat den tidigare förda försvarspolitiken. 

Tidningen rapporterar att den bedömning som gällt sedan 2004 – att ett militärt angrepp på Sverige är ”osannolikt” – nu är borta. Nya bedömningen är att ett angrepp inte kan uteslutas. 

Riksdagens beslut 2020 innebär en ökning av förslagsanslagen med 40 procent till 2025. Tidningen beskriver det som en återgång till kalla kriget genom att försvaret åter ska ha en krigsorganisation. Vilket innebär att samtliga förband ska kunna sättas in samtidigt för att försvara riket inom högst en vecka.

Regeringen har även skisserat värsta fall-scenarion för hur ett angrepp kan se ut och tar där upp hur allt i från it-attacker och påverkansoperationer till mord på nyckelpersonal och angrepp med attackflygplan. Regeringen skriver: ”överraskning och vilseledning kan förväntas vara en viktig del”.

”Lägga korten på bordet”

Peter Hultqvist säger till DN att man tar upp så konkreta fall som mord på nyckelpersoner för att man vill beskriva ”hårdheten i hotbilden”

– Den här inriktningen blir en signal till alla att vi menar allvar i djupet. Och vi har en väldigt krass och realistisk syn på vad som kan hända, säger Peter Hultqvist till tidningen och konstaterar:

– Det är frågan om att lägga korten på bordet. Jag förstår att detta kan leda till reaktioner och debatt – men det kanske är nyttigt. För mig är det här ett tydliggörande och en tidsanpassning till hur det ser ut i dag. 

Se också:

Peter Hultqvist om samtalen med USA (ur Expressen TV den 23 juli).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.