Folkhälsominister Gabriel Wikström (höger) vill förbjuda rökning på uteserveringar, perronger och lekplatser. Dessutom vill han göra cigarettpaketen helt dekorfria och neutrala - oavsett märke. Foto: All Over Press/Pelle T NilssonFolkhälsominister Gabriel Wikström (höger) vill förbjuda rökning på uteserveringar, perronger och lekplatser. Dessutom vill han göra cigarettpaketen helt dekorfria och neutrala - oavsett märke. Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson
Folkhälsominister Gabriel Wikström (höger) vill förbjuda rökning på uteserveringar, perronger och lekplatser. Dessutom vill han göra cigarettpaketen helt dekorfria och neutrala - oavsett märke. Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson
Tryckfrihetsexperten Nils Funcke ifrågasätter de nya förslagen. Foto: Tommy PedersenTryckfrihetsexperten Nils Funcke ifrågasätter de nya förslagen. Foto: Tommy Pedersen
Tryckfrihetsexperten Nils Funcke ifrågasätter de nya förslagen. Foto: Tommy Pedersen

Nya förslagen om rökförbud ifrågasätts

Publicerad

Regeringen vill förbjuda rökning på uteserveringar, perronger och lekplatser.

Dessutom vill folkhälsominister Gabriel Wikström (S) göra cigarettpaketen helt dekorfria och neutrala - oavsett märke.

Förslagen ifrågasätts nu av rättsliga experter.

- Med tanke på att en inskränkning av rätten för tobaksproducenter att utforma förpackningarna är en yttrandefrihetsfråga bör inget beslut fattas utan att den sittande tryck- och yttrandefrihetskommittén fått yttra sig, säger Nils Funcke, tryckfrihetsexpert.

Stefan Lundin, chefsjurist på den svenska besöksnäringens branschorganisation Visit, varnar för att rökförbud även på uteserveringar kan orsaka störningsproblem och nedskräpning.

- Man får inte sätta restaurangföretagen i en situation där det blir stökigt utanför restaurangerna och ogörligt att genomföra, säger han till TT.

Gabriel Wikström vill också införa neutrala tobaksförpackningar.

"Det är dekorfria paket som alla har samma neutrala färg, oavsett märke, och där varumärket skrivs med ett neutralt typsnitt. Studier visar att detta kan bidra till att göra produkten mindre attraktiv och tobaksbruket mindre socialt accepterat, framför allt hos unga personer, och underlätta för dem som vill sluta", skriver han på DN Debatt.

Nils Funcke, tryckfrihetsexpert, bedömer att förslaget om förpackningar sannolikt kan anses rymmas i lagen utan att komma i direkt konflikt med tryckfrihetsreglering.

- Men den text eller utformningen av den som kan komma att åläggas fabrikanterna får inte vara opinionsbildade eller åsiktspåverkande. Den ska i verklig mening vara neutral i den mån det nu kan fastställas vad som är "neutralt" i sammanhanget, säger han och fortsätter:

- Med tanke på att en inskränkning av rätten för tobaksproducenter att utforma förpackningarna är en yttrandefrihetsfråga bör inget beslut fattas utan att den sittande tryck- och yttrandefrihetskommittén fått yttra sig. Där finns kunskapen och förmågan att värdera utformningen mot gällande reglering i tryckfrihetsförordningen.

Maria Abrahamsson, ledamot i konstitutionsutskottet och mediegrundslagskommittén, delar uppfattningen att rättsläget är osäkert.

- Eftersom cigarettpaketen trots allt är en tryckt skrift enligt Tryckfrihetsförordningen så kan det strida mot i varje fall andan i grundlagen att – som Gabriel Wikström tydligen nu är inne på – helt utestänga tillverkarna att meddela sig med konsumenterna, säger hon.

I förhandlingarna med EU har Sverige argumenterat för en fri yta på tobakspaketen just för att implementeringen av EU:s tobaksdirektiv inte ska komma i konflikt med i Tryckfrihetsförordningen.

- Det vore ju konstigt om regeringen nu helt överger den försiktighetsprincipen, säger Maria Abrahamsson.

 Förslaget har även kritiserats av centerpartisten Hannes Hervieu på twitter.

- Wikströms fokus har hittills varit att stoppa gårdsförsäljning och införa regler om hur cigarettpaket får se ut. Han borde ägna mer tid åt svensk sjukvård än att pracka på andra människor sin syn på hur man ska leva det goda livet, säger Hannes Hervieu, partistyrelseledamot och ordförande för Centerstudenter, till Expressen.

Emma Henriksson, gruppledare för Kristdemokraterna, ifrågasätter om det rimliga med ett förbud mot till exempel rökning på uteserveringar.

- Att inte röka i busskuren och i lekparken tillhör allmänt hyfs men vi ska inte ålägga polisen att lägga sin tid på att bötfälla rökare, säger hon i en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag