Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya förslagen om rökförbud ifrågasätts

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Folkhälsominister Gabriel Wikström (höger) vill förbjuda rökning på uteserveringar, perronger och lekplatser. Dessutom vill han göra cigarettpaketen helt dekorfria och neutrala - oavsett märke.
Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson
Tryckfrihetsexperten Nils Funcke ifrågasätter de nya förslagen.
Foto: Tommy Pedersen

Regeringen vill förbjuda rökning på uteserveringar, perronger och lekplatser.

Dessutom vill folkhälsominister Gabriel Wikström (S) göra cigarettpaketen helt dekorfria och neutrala - oavsett märke.

Förslagen ifrågasätts nu av rättsliga experter.

- Med tanke på att en inskränkning av rätten för tobaksproducenter att utforma förpackningarna är en yttrandefrihetsfråga bör inget beslut fattas utan att den sittande tryck- och yttrandefrihetskommittén fått yttra sig, säger Nils Funcke, tryckfrihetsexpert.

Stefan Lundin, chefsjurist på den svenska besöksnäringens branschorganisation Visit, varnar för att rökförbud även på uteserveringar kan orsaka störningsproblem och nedskräpning.

- Man får inte sätta restaurangföretagen i en situation där det blir stökigt utanför restaurangerna och ogörligt att genomföra, säger han till TT.

Gabriel Wikström vill också införa neutrala tobaksförpackningar.

"Det är dekorfria paket som alla har samma neutrala färg, oavsett märke, och där varumärket skrivs med ett neutralt typsnitt. Studier visar att detta kan bidra till att göra produkten mindre attraktiv och tobaksbruket mindre socialt accepterat, framför allt hos unga personer, och underlätta för dem som vill sluta", skriver han på DN Debatt.

Nils Funcke, tryckfrihetsexpert, bedömer att förslaget om förpackningar sannolikt kan anses rymmas i lagen utan att komma i direkt konflikt med tryckfrihetsreglering.

- Men den text eller utformningen av den som kan komma att åläggas fabrikanterna får inte vara opinionsbildade eller åsiktspåverkande. Den ska i verklig mening vara neutral i den mån det nu kan fastställas vad som är "neutralt" i sammanhanget, säger han och fortsätter:

- Med tanke på att en inskränkning av rätten för tobaksproducenter att utforma förpackningarna är en yttrandefrihetsfråga bör inget beslut fattas utan att den sittande tryck- och yttrandefrihetskommittén fått yttra sig. Där finns kunskapen och förmågan att värdera utformningen mot gällande reglering i tryckfrihetsförordningen.

Maria Abrahamsson, ledamot i konstitutionsutskottet och mediegrundslagskommittén, delar uppfattningen att rättsläget är osäkert.

- Eftersom cigarettpaketen trots allt är en tryckt skrift enligt Tryckfrihetsförordningen så kan det strida mot i varje fall andan i grundlagen att – som Gabriel Wikström tydligen nu är inne på – helt utestänga tillverkarna att meddela sig med konsumenterna, säger hon.

I förhandlingarna med EU har Sverige argumenterat för en fri yta på tobakspaketen just för att implementeringen av EU:s tobaksdirektiv inte ska komma i konflikt med i Tryckfrihetsförordningen.

- Det vore ju konstigt om regeringen nu helt överger den försiktighetsprincipen, säger Maria Abrahamsson.

 Förslaget har även kritiserats av centerpartisten Hannes Hervieu på twitter.

- Wikströms fokus har hittills varit att stoppa gårdsförsäljning och införa regler om hur cigarettpaket får se ut. Han borde ägna mer tid åt svensk sjukvård än att pracka på andra människor sin syn på hur man ska leva det goda livet, säger Hannes Hervieu, partistyrelseledamot och ordförande för Centerstudenter, till Expressen.

Emma Henriksson, gruppledare för Kristdemokraterna, ifrågasätter om det rimliga med ett förbud mot till exempel rökning på uteserveringar.

- Att inte röka i busskuren och i lekparken tillhör allmänt hyfs men vi ska inte ålägga polisen att lägga sin tid på att bötfälla rökare, säger hon i en kommentar.

Fakta: Så stoppas tobaken utomlands

• Utvecklingen mot rökfria miljöer startade på 1970-talet när det blev känt att tobaksrök orsakar allvarliga sjukdomar även hos dem som inte röker.

• Den första lagstadgade restriktionen mot rökning infördes i Arizona i USA 1973.

• Den första nationella regleringen för rökfria miljöer togs av Irland 2004.

• Sedan 2004 har rökförbud på allmänna platser införts i flera länder i Europa liksom i Australien, Kanada, USA och Nya Zeeland.

• Exempel på platser som gjorts rökfria utomhus är lekplatser, hållplatser, stränder, uteserveringar, idrottsanläggningar och arenor samt entréer till byggnader dit allmänheten har tillträde.

• Även parker, djurparker, gator och gågator, sjukhusområden samt gemensamma ytor i bostadsområden har gjorts rökfria på vissa platser.

Källa: Folkhälsomyndigheten och TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.