Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya forskarkravet: Släpp in Pluto igen

Pluto och en av dess månar.

Mamma vattnar jorden medan jag sätter ut nya... ja, vadå?

Sedan Pluto degraderades har ramsorna om vårt solsystems planeter varit rumphuggna. Men nu är debatten om minstingen i full gång igen.

Vad är en planet?

Internationella astronomiförbundet (IAU) höll i augusti 2006 ett möte i Prag, som slutade med att man röstade fram en resolution om hur planeter i vårt solsystem definieras.

Kraven på en himlakropp är tre:

Är i bana runt solen.

Har tillräcklig massa för att dess gravitation ska forma den till en rund form.

Är tillräckligt dominerande för att röja undan andra objekt i sin bana.

Pluto anses inte uppfylla det sista kravet, och kallas därför av IAU numera en dvärgplanet.

(TT)

Internationella astronomiförbundet (IAU) har fått rätten att definiera planeter. Men beslutet 2006 att Pluto sisådär 75 år efter det att den upptäckts inte uppfyllde kraven blev hett omdiskuterat.

Kritiska forskare ordnade i september en omröstning på Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i USA – med resultatet att IAU har fel.

Annan miljö

IAU förklarar sitt beslut med att Pluto inte är stor nog att dominera sitt område i rymden på det sätt som övriga planeter gör.

Ett av de tunga namn som nu på nytt avfärdar det argumentet är Alan Stern, kopplad till New Horizons, en amerikansk rymdsond som ska nå Pluto nästa år. Han menar att miljön är så annorlunda i Plutos grannskap att kravet är orealistiskt.

– Faktum är att om man lade jorden där Pluto är, skulle inte heller vår planet klara det! säger Stern enligt CNN.

– Och en definition som utesluter jorden är under alla omständigheter djupt felaktig. Om det är någon himlakropp alla kan enas om som planet är det jorden.

Hopp för ramsa

IAU visar ännu inga tecken på att backa, men skriver på sin webbplats att beslutet från 2006 "vittnar om vetenskapens ombytliga natur och hur den fortsätter att utvecklas med förändringar föranledda av observationer, mätningar och teorier" – formuleringar som påminner om att inget är ristat i sten.

Därmed finns det hopp för "Mamma vattnar jorden medan jag sätter ut nya plantor" och andra minnesstöd för i vilken ordning Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och Pluto snurrar runt solen.

På engelska blir dock även ramsorna ett ställningstagande. "My very excellent mother just sent us nine pizzas" – eller "My very excellent mother just served us nachos".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!