Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya FN-lönen: 80 000 kr/mån - skattefritt

TOPPJOBB – OCH TOPPLÖN. Margot Wallström får posten som särskild FN-representant. För det får hon upp till 89 000 kronor i månaden skattefritt – plus en ersättning från EU.Foto: Magnus Jönsson
Margot Wallström nya toppjobb inom FN kan göra henne till en vinnare - rent ekonomiskt.
Gynnsamma avgångsvederlag och en ny skattefri lön gör att hon kan få ut mer i lönekuvertet än som högavlönad EU-kommissionär.

FAKTA

FAKTA Wallströms nya toppjobb


Posten som FN:s särskilda representant för att arbeta mot sexuellt våld mot kvinnor i konflikter är helt ny. Uppgiften är att genomföra FN:s resolution 1820 om sexuellt våld i krigsdrabbade länder.

Wallström nominerades till uppdraget av den svenska regeringen med utrikesminister Carl Bildt i spetsen. Uppdraget är preliminärt tidsbestämt till två år och Wallström kommer att börja inom de närmaste månaderna. Hon kommer att ha kontor i New York men befinna sig på resande fot mycket.

FN-chefen Ban Ki-Moon berättade i går att förre EU-kommissionären Margot Wallström, S, får topposten som FN:s särskilda representant för att arbeta mot sexuellt våld mot kvinnor i konflikter.
Den svenska regeringen, som nominerat Wallström till toppposten, blir nu av med motståndarlagets mest populära företrädare lagom till valrörelsen.
Men det är inte bara regeringen som är vinnare på FN:s beslut - Wallström kan själv bli vinnare rent ekonomiskt.
När Wallström nu avgår från EU-kommissionen har hon rätt till en omställningsersättning som är 60 procent av hennes EU-lön under tre år. I dagsläget skulle det ge henne drygt 13 000 euro, eller runt 135 000 kronor,i månaden.

Får inte högre lön

Får hon ett nytt jobb får hon behålla EU-ersättningen bara inte den ersättningen och den nya lönen tillsammans överstiger hennes gamla EU-kommissionärslön. Det betyder att Wallström kan fortsätta tjäna lika mycket som när hon var EU-kommissionär.
Men speciella regler i FN gör att det ändå kan bli ett klipp för Wallström. FN-anställda betalar nämligen ingen skatt. I stället betalas en avgift till FN.
Enligt löneskalan i FN skulle Wallström kunna få ut mellan 10 800 och 12 000 dollar, eller 80 000 till 89 000 kronor,i månaden, skattefritt.
Det betyder att Wallström kan behålla den höga lönenivån från EU-kommissionen - men nu är en stor del skattefri.

Boende i New York

Margot Wallströms pressekreterare Eva Hedlund berättar att Wallström nu ska folkbokföra sig i Sverige. Wallström får själv skaffa sig ettboende i New York.
Hedlund vet i dagsläget inte vilka ekonomiska villkor som Wallström kommer att få.
- Jag tror inte att hon vet det heller. Många gånger är den här typen av uppdrag oavlönade.
Men att det skulle röra sig om ett oavlönat uppdrag bedömer flera tidigare FN-svenskar som osannolikt.
- Nej, hon ska ha en tjänst som undergeneralsekreterare. Det är självklart att hon ska ha lön och flytta till New York, säger Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och FN-sändebud.
- Det vore exceptionellt. Det kan vara nån förmögen amerikan som säger att jag har gott om pengar så nu ställer jag mig till förfogande för FN för en dollar om året. Men det är undantag, säger Hans Blix, tidigare generalsekreterare för IAEA och FN-anställd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.