Många flyktingar sitter fast vid den grekisk-makedonska gränsen. Foto: Georgi Licovski / EPA / TTMånga flyktingar sitter fast vid den grekisk-makedonska gränsen. Foto: Georgi Licovski / EPA / TT
Många flyktingar sitter fast vid den grekisk-makedonska gränsen.  Foto: Georgi Licovski / EPA / TT
Nu varnar FN för katastrofläge - samtidigt som nya siffror visar att 131 724 asylsökande kommit över Medelhavet hittills i år. Foto: Shen HongNu varnar FN för katastrofläge - samtidigt som nya siffror visar att 131 724 asylsökande kommit över Medelhavet hittills i år. Foto: Shen Hong
Nu varnar FN för katastrofläge - samtidigt som nya siffror visar att 131 724 asylsökande kommit över Medelhavet hittills i år. Foto: Shen Hong

Nya flyktingsiffror – FN varnar för katastrof

Publicerad

Flyktingsituationen i Europa förvärras för varje dag.

Nu varnar FN för katastrofläge - samtidigt som nya siffror visar att 131 724 asylsökande kommit över Medelhavet hittills i år.

– Det är fler än under hela första halvåret förra året, säger Adrian Edwards, talesperson för UNHCR, vid en presskonferens.

Barn stod och köade framför de stängda gränskontrollerna mot Makedonien i det grekiska lägret Idomeni på tisdagen. Samtidigt återupptogs de högljudda protesterna mot myndigheterna efter en regnig natt där flera av de nära 8500 människor som i nuläget är samlade i lägret tvingades leta tillfälligt skydd eftersom det saknas tält åt alla.

 

 

 

 

Men trots den desperata situationen varnar FN för att läget snart kan bli ännu värre.

– Europa är på väg mot en i huvudsak självframkallad humanitär kris, säger Adrian Edwards.

Den dystra prognosen kom under UNHCR:s presskonferens i Genève på tisdagsförmiddagen där organisationen presenterade siffror över antalet asylsökande under 2016.

Under januari och februari i år har sammanlagt 131 724 människor kommit över Medelhavet för att söka asyl i framför allt Grekland. Siffran är redan högre än antalet som kom under hela första halvåret 2015.

Ökade spänningar

Samtidigt är omkring 24 000 migranter fast i Grekland eftersom flera kringliggande länder valt att stänga sina gränser och bara släppa igenom ett fåtal personer varje dag.

– De överfulla förhållandena leder till brist på mat, härbärge, vatten och sanitära anläggningar. Spänningar byggs upp och leder till våldsamheter, säger Adrian Edwards.

UNHCR uppmanar nu EU:s medlemsländer att på allvar införa det fördelningssystem av asylsökande som man kom överens om i höstas. Enligt överenskommelsen ska drygt 66 000 asylsökande i Grekland lokaliseras till annat land, men hittills är det enbart 323 personer som fördelats till annat EU-land.

I måndags ledde det pågående krisläget i Idomeni till våldsamma scener där makedonsk kravallpolis sköt tårgas mot migranterna, som i sin tur använde att järnrör för att försöka forcera gränskontrollen. Mitt i kaoset hamnade flera barn i kläm.

 

 

 

 

– UNHCR uppmanar Grekland och Balkanländerna att agera snabbt för att undvika en katastrof och närma sig det här akuta läget med solidaritet och delat ansvar, säger Adrian Edwards.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag