Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya flygplatsen i Sälen invigd: ”Tillväxtmotor”

Gunnas Lenman, vd Scandinavian Mountains Airport, Ylva Thörn, landshövding Dalarnas län, Peter Hultqvist, försvarsminister, Peter Helander, talesperson för besöksnäringsfrågor i Centerpartiet och Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, klippte bandet.Foto: Scandinavian Mountains Airport
Foto: Vincent Wahlström/Scandinavian Mountain

Under lördagen invigdes den kontroversiella flygplatsen i Sälen. 

– Det här en tillväxtmotor för näringen här uppe i fjällen, Dalarna och hela landet, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S), enligt Dalarnas Tidningar. 

Tanken är att den nya flygplatsen i Sälen ska locka fler turister från hela Europa till de svenska och norska fjällen. 

Klockan 14.30 på söndagen landar det första planet på flygplatsen som fått namnet Scandinavian Mountain Airport.

– Det är en stor dag och det känns helt fantastiskt att första planet ska landa är på flygfältet i morgon, säger Anders Bjernulf, PR-ansvarig vid den nya flygplatsen, till Dalarnas Tidningar. 

Projektet med flygplatsen kostar runt 750 miljoner kronor och har bland annat finansierats av ett statligt stöd på 250 miljoner kronor som EU-kommissionen godkände 2017, enligt TT. 

Men flygplatsen har också fått kritik. 

Naturskyddsföreningen i Dalarna har varit kritisk till flygplatsens miljöpåverkan i området. 

– Flygutsläppen ligger på 4–5 procent globalt. Då ska man tänka på att 80 procent av världens befolkning aldrig suttit i ett flyg, så det är vissa länder som står för de stora utsläppen, har Birgitta Johansson, som sitter i styrelsen till Naturskyddsföreningen i Falun, sagt till SVT. 

Expressen har tidigare avslöjat att alla som bokar boende via Skistar är med och betalar för flygplatsen, via en så kallad ”tillväxt-peng” på tre procent.

– Tillväxtpengen utgör en liten del av flygplatsens totala budget, sa Anders Bjernulf då. 

När första planer landar på flygplatsen på söndagen planerar aktivister ur nätverket Protect our Winters att vara på plats. 

”Om vi fortsätter leva som i dag och låter den globala uppvärmningen fortgå hotas Sälenfjällen och andra sydliga skidorter av allt kortare vintrar. För våra barnbarn innebär det att antalet skiddagar går från att räknas i månader till att bli några veckor, om ens det”, skriver initiativet på Facebook. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.