Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya Facebook-appen får tillgång till sms:en

De som godkänner uppdateringen låter i samma stund Facebook få fri tillgång till sms, kontaktbok, kalender och andra upplysningar. Enligt norska Dagens Näringsliv kan Facebook till och med gå in och ändra saker i kalendern och lägga till nya kontakter. Foto: Dado Ruvic

Har du svarat ja till att uppdatera din Facebookapp? Då har du bland annat gett appen tillgång till dina sms. Enligt norska Dagens Näringsliv kan nätverket fritt göra ändringar i din kalender och lägga till nya kontakter.

– Applikationen behöver de här tillgångarna för att fungera, och även om du inte tror att du vill ha en särskild funktion är det inte möjligt att justera villkor inom operativsystemet, säger Frida Löwengren, presstalesperson för Facebook i Norden till tidningen.

En ny uppdatering av Facebooks app för Android ger den stor tillgång till din privata information.

De som godkänner uppdateringen låter i samma stund Facebook-aooen få fri tillgång till sms, kontaktbok, kalender och andra upplysningar. Enligt norska Dagens Näringsliv kan Facebook till och med gå in och ändra saker i kalendern och lägga till nya kontakter.

"De kontrollerar dig"

Exakt varför Facebook behöver tillgång till informationen är oklart. Men företaget hävdar att det är nödvändigt att ha tillgång till sms för att ha möjlighet att bekräfta telefonnummer så att man kan få en bekräftelsekod.

Tillgången till kontaktboken används för att att kunna importera eller synkronisera Facebook-kontakter till telefonen. På sin hemsida förklarar Facebook mer om tillstånden och dess syften.

Flera personer har kritiserat uppdateringen och en av dem är 27-åriga norskan Elise Larsen Håvoll. Hon menar att sociala medier kräver allt för stor tillgång till sina användares uppgifter.

– De kontrollerar dig till slut. Det är svårt att förstå vad Facebook ska ha informationen till, säger hon till Dagens Näringsliv.

Försvarar nya uppdateringen

Frida Löwengren, presstalesperson för Facebook i Norden, förklarar dock att användarna kan känna sig helt säkra på att deras information är i trygga händer.

– Applikationen behöver de här tillgångarna för att fungera, och även om du inte tror att du vill ha en särskild funktion är det inte möjligt att justera villkor inom operativsystemet. Facebook måste därför ha villkor som täcker alla funktioner som används, säger hon till Dagens Näringsliv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.