Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya drömbeskedet
för Jimmie Åkesson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Tomas Leprince

SD går starkt framåt och får nästan 10 procent av rösterna.

Det framgår av Sifos augustimätning som publiceras av SvD och GP i dag.

Partiet har för första gången stora framgångar också i Stockholm.

Sverigedemokraterna blir fjärde största parti med 9,9 procent av rösterna, enligt Sifos senaste mätning gjord på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Det är en ökning med 2,3 procentenheter och partiets näst bästa resultat någonsin. SD:s ökning är den enda i mätningen som är statistiskt säkerställd.

SD står nu starkt också i Stockholms län, där partiet haft det motigt tidigare.

"Etablerat i alla områden"

- Om det vore val i dag skulle SD få 7,9 procent av rösterna i huvudstaden. Det är nytt och gör att partiet nu får anses etablerat i alla områden, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till SvD.

S är största parti med 30,5 procent, följt av M med 26,6 procent, enligt Sifomätningen. KD skulle med sina 3,8 procent åka ur riksdagen, medan C balanserar precis på gränsen med 4 procent.

De rödgröna får tillsammans 47,9 procent av rösterna medan alliansens fyra partier hamnar på 40,3 procent tillsammans.

Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetarprofessor i Göteborg, anser att invandrings- och flyktingfrågorna inte längre förklarar SD:s framgångar.

- Jag tror partiet kanaliserar en massa annan frustration, som missnöje med välfärden, arbetslöshet och politikermisstro, säger han till SvD.

Fakta: Opinionen enligt Sifo

Så stort stöd får partierna i mätningen i procent:

Parti väljarstöd förändring*

S 30,5 –0,5

V 6,5 0,0

MP 10,9 –0,1

C 4,0 0,0

FP 5,9 –0,1

M 26,6 –1,7

KD 3,8 –0,3

SD 9,9 +2,3

*Förändring i procentenheter sedan föregående mätning

Rödgröna Alliansen

47,9 (–0,6) 40,3 (–2,1)

Mätningen genomfördes via telefonintervjuer 12–22 augusti, då 1 916 personer över 18 år fick frågan: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?"

Källa: Sifo/Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.