Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intern kritik mot Trump efter nya hotet mot Iran

Hundratusentals sörjer toppgeneralen – Expressens Kassem Hamadé är på plats i Iran.
Nancy Pelosi, talman i den amerikanska kongressen.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald och Melania Trump.
Foto: OLIVER CONTRERAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump hotar Iran med att attackera landets kulturskatter. 

Hotet har väckt intern kritik inom presidentens egen administration, rapporterar CNN. 

– De får döda vårt folk. De får tortera och lemlästa vårt folk. De får använda bilbomber och spränga vårt folk. Och vi får inte röra deras kulturella skatter?, säger Trump. 

Det amerikanska luftanfall som dödade Qassem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, har lett till en upptrappning av läget i regionen. 

På söndagskvällen skedde en attack i den så kallade Gröna zonen, där den amerikanska ambassaden i Bagdad är belägen. Det var andra natten i rad som raketbeskjutning riktades mot området. 

USA:s president Donald Trump har på Twitter hotat att slå tillbaka – och han har specifikt nämnt mål med ”betydelse för den iranska kulturen”. 

Intern kritik mot Trump

Enligt CNN har just den här målsättningen lett till skepsis inom Trumps egen administration.

– Historien visar att om det är inte bara är omoraliskt att rikta in sig på platser som utgör meningsskapare för civilisationer, det är också att skjuta sig själv i foten, säger en källa till kanalen. 

– Som en principsak, så brukar vi som nation och militär inte attackera kulturskatter hos någon motståndare, säger en annan högt uppsatta medarbetare. 

Trump har dock svarat på kritiken, som också kommit från oppositionspartiet Demokraterna. 

– De får döda vårt folk. De får tortera och lemlästa vårt folk. De får använda bilbomber och spränga vårt folk. Och vi får inte röra deras kulturella skatter? Det funkar inte så, säger Trump enligt NBC. 

Trumps nya hot

Esmail Ghaani, ersättare till den dödade Qassem Soleimani, har gjort ett uttalande i natt, svensk tid. I iransk statstelevision riktade han sig till USA – med ett hotfullt löfte om hur Soleimanis död ska vedergällas.

– Den allsmäktige Gud har lovat att få sin hämnd, och Gud är den store hämnaren. Åtgärder kommer definitivt att vidtas, säger Ghaani enligt nyhetsbyrån AP.

Soleimanis dotter Zeynab Soleimani valde samma tonläge när hon höll ett tal på sin fars begravning.

– Du är galen, Trump, en symbol för dumhet, du ska inte tro att allt är över för att du har dödat min far, säger hon enligt Wall Street Journal. 

– Det här kommer att föra med sig en mörk dag för USA och Israel. 

Gemensamt uttalande

Omvärlden har också ökat sin beredskap. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och den brittiske premiärministern Boris Johnson har gjort ett gemensamt uttalande gällande den eskalerande konflikten, rapporterar AFP. Där säger de att de ska arbeta för att ”minska spänningarna” i Mellanöstern och uppmanar Iran att inte bryta kärnteknikavtalet.

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, har kallat till ett extrainsatt möte för medlemsländerna på måndag. Under mötet ska Nato diskutera den spända situationen i Mellanöstern, som uppstått efter Soleimanis död.

Pelosis drag

Attacken som dödade Soleimani har fått motta hård kritik från ledande figurer i Demokraterna, däribland kongressens talman Nancy Pelosi. Hon vill nu att kongressen agerar för att tygla Trump.

– Den här veckan kommer representanthuset att lägga fram och rösta på en resolution som reglerar krigsmakten, som ska begränsa presidentens militära angrepp i Iran, säger Pelosi enligt CNN. 

Kongressen blev formellt informerad om attacken på Soleimani först 48 timmar efter att den utfördes. Men enligt nyhetsbyrån AFP har Trump avfärdat kritiken – och hävdat att han inte är beroende av kongressens godkännande. 

DETTA HAR HÄNT

• 27 december dödas en amerikan och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk. USA svarar med flera flyganfall – och den amerikanska ambassaden stormas av ilskna demonstranter på nyårsafton.

• Natten till 3 januari, svensk tid, meddelar Pentagon att man har dödat Qassem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en raketattack mot Bagdads flygplats. I samma veva hävdar man att Soleimani legat bakom attacken 27 december.

• Donald Trump bekräftar attacken genom att twittra ut en bild på den amerikanska flaggan. 

• Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och flera av hans medarbetare meddelar att man kommer att utkräva hämnd för Soleimanis död.

Den 4 januari inträffar tre raketangrepp mot mål i och utanför Bagdad. Två av målen har amerikansk knytning, då USA:s ambassad ligger nära det enda, och det andra är en bas där USA har trupper utplacerade. Ingen dör i attacken.

Den 5 januari hotar Donald Trump med ytterligare attacker mot Iran. 

I en intervju med CNN svarar Hossein Dehghan, militär rådgivare till Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khameneis, att Iran är redo med militära attacker mot USA.

Iran hotar även med att lämna kärnavtalet och att inte begränsa sin urananrikning om USA inte lyfter sanktionerna på Teheran.

I Irak har parlamentet samtidigt röstat för att kräva att regeringen ska uppmana den USA-stödda koalitionen att dra sina trupper ur landet.

På söndagskvällen kommer sedan ytterligare ett raketangrepp, där tre raketer slagit ner i Bagdads Gröna Zon.

Därefter hotar Donald Trump att svara attacker från Iran med en ”oproportionerlig motattack”

Iran redo att slå till mot amerikanska militära mål

Högste ledarens rådgivare i CNN: ”USA startade kriget”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.