Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya domen: Unga afghaner kan skickas tillbaka

Både Migrationsverket och migrationsdomstolarna måste rätta sig efter Migrationsöverdomstolens beslut.Foto: SAMUEL UNéUS
Foto: JAWAD JALALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Afghaner som precis fyllt 18 år är tillräckligt gamla för att skickas tillbaka till hemlandet.

Det slås fast i en ny prejudicerande dom från Migrationsöverdomstolen.

– Det är bra att det har kommit ett klargörande i den här frågan, säger Maria Eka, chefsrådman vid Migrationsdomstolen i Stockholm.

Under tisdagen kom ett nytt avgörande från Migrationsöverdomstolen, om unga afghanska flyktingar.

Domen slår fast att asylsökande afghaner som fyllt 18 år är tillräckligt gamla för att skickas tillbaka till Afghanistan – även om de saknar familj och nätverk i hemlandet.

Migrationsöverdomstolen är den högsta instansen i migrationsmål, vilket innebär att avgöranden därifrån blir prejudicerande, och att både Migrationsverket och migrationsdomstolarna måste rätta sig efter dem.

– Det handlar om att man helt enkelt behöver dra gränsen någonstans när det gäller en persons ålder, säger Maria Eka, chefsrådman vid Migrationsdomstolen i Stockholm.

– Jag tycker att det är en väldigt ingående och noggrann prövning som Migrationsöverdomstolen har gjort.

Förtydligande av tidigare dom

Tisdagens avgörande förtydligar en annan dom från Migrationsöverdomstolen som kom förra året, där en afghansk pojke under 18 år fick stanna i Sverige, bland annat med motiveringen att barn i Afghanistan är ”särskilt utsatta”. Det har dock varit fortsatt oklart vilken bedömning som ska göras för dem som precis hunnit fylla 18.

– Det är en intressant dom, och jag tycker att det är bra att det har kommit ett klargörande i den här frågan, säger Maria Eka.

 

LÄS MER: I Sverige var Zia 17 – i Afghanistan är han 22 

 

Den nya domen bedömer unga personers utsatthet i Afghanistan generellt – det kan alltså fortfarande finnas individuella skäl för någon som fyllt 18 att få stanna i Sverige.

"Talibaner kollar inte legg"

Karin Gyllenring är advokat och delägare på Asylbyrån, som företräder ett flertal personer som påverkas av den nya domen. Hon ställer sig mycket kritisk till Migrationsöverdomstolens avgörande:

– Vi är förtvivlade. Det är inte rimligt att man från den ena dagen till den andra helt plötsligt ska anses inte ha ett skyddsbehov i Afghanistan, säger hon.

Måste man inte dra gränsen för vem som är vuxen någonstans?

– Nej, det råder väpnad konflikt och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna i landet, och det finns tydlig landinformation om vilka risker som råder. Talibaner kollar inte legg på personer de utsätter, säger Karin Gyllenring.

Ny lag för ensamkommande

Regeringen arbetar just nu på en ny lag tänkt att ge ensamkommande flyktingungdomar som fått eller ska få utvisningsbeslut möjlighet att stanna i Sverige för gymnasiestudier.

Lagen är tänkt att omfatta dem som fått vänta 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket, och som under den tiden hunnit fylla 18 år.

 

LÄS MER: Han berättade ”en farlig historia” – för att få stanna kvar i Sverige 

 

Det nya lagförslaget fick hård kritik av Lagrådet, som i sitt yttrande bland annat skrev att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.

Det är fortfarande oklart huruvida regeringen kommer att gå vidare med det nya lagförslaget.