Nya domare avslöjade
för rasistiska inlägg

Sverigedemokraten Josefin Helander är nämndeman i Attunda tingsrätt.

På hatsajterna går hon till anonyma angrepp mot muslimer och vad hon kallar "asylparasiter".

Expressen kan nu avslöja nya förtroendevalda domare som i det fördolda hatar på nätet.

"Det finns inga moderna straff hårda nog för de brott dessa asylparasiter och deras biträden begår mot det svenska samhället", skrev Helander på hatsajten Politiskt inkorrekt.

Expressen har under flera dagar granskat nämndemän, det vill säga förtroendevalda domare. Sammanlagt har vi gått igenom över 6000 personer från alla partier som valdes till nämndemän från årsskiftet.

Tillsammans med Researchgruppen har vi kunnat identifiera flera av dem som skriver rasistiskt, hatiskt eller på andra sätt fördomsfull om folkgrupper på hatsajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

En av de granskade är sverigedemokraten Josefin Helander. Hon är kommunfullmäktigeledamot i Sollentuna, norr om Stockholm, där hon också är ordförande för den lokala SD-kommunföreningen.

På hatsajterna går Sverigedemokraten Josefin Helander till anonyma angrepp mot muslimer och vad hon kallar "asylparasiter"
Till vardags är hon nämndeman i Attunda tingsrätt. Här syns hon sitta tvåa från vänster.

Parallellt med de politiska uppdragen tjänstgör hon sedan årsskiftet som nämndeman i Attunda tingsrätt.

På Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt har hon bland annat gett sig in på genetiska förklaringar till varför olika folkgrupper påstås begå brott. När sajten publicerade en artikel med rubriken "Genmutation gör finländare våldsamma" skrev Helander om människor från MENA, alltså Mellanöstern och Nordafrika:

"Man börjar nästan undra om det inte kan finnas liknande mutationer hos MENA-folk, men så kommer man ihåg att genetiska mutationer implicerar evolution..."

Gång på gång kallar hon asylsökande för "asylparasiter" och hon skickar ett budskap till dem och alla som hjälper dem i deras asylansökningar:

"Det finns inga moderna straff hårda nog för de brott dessa asylparasiter och deras biträden begår mot det svenska samhället. Skicka dem alla raka vägen tillbaka till krigshärdarnas mitt utan pengar, skydd eller rättigheter. Ta ifrån biträdena som agerar medlöpare deras svenska medborgarskap och låt dem följa med sitt älskade herrefolk tillbaka till deras ursprungsland, det kanske kan avskräcka dessa landsförrädare."

Kommentarer riktade mot muslimer

Flera av hennes kommentarer riktar sig mot muslimer:

"Den dagen man börjar riva moskéer blir verkligen en dag att fira. En ny helgdag kanske?"

När ett islamiskt center planerade i Borlänge skrev hon på Politiskt inkorrekt:

"Dumpa grisblod på byggnadsplatsen. Gör den haram."

Helander riktar också ilska mot politiker från andra partier. Till exempel så "anbefaller" hon "Kulturberikning" av Miljöpartiets Maria Ferm. "Kulturberikning" är en vanligt förekommande term inom invandringsfientliga kretsar på när invandrare våldtar eller misshandlar vita svenskar.

Helander stör sig också på den förre Folkpartiledaren Bengt Westerberg:

"Det är inte likt mig att ta ställning MOT svenska pensionärer men Westerberg förtjänar inte en trygg ålderdom, han förtjänar att brinna för vad han har gjort mot det här landet."

När Expressen träffar Josefin Helander i en lunchpaus i Attunda tingsrätt försöker hon snabbt skynda bort när hon får frågor om sina kommentarer. Hon säger att hon inte minns att hon skrivit dem.

– Jag kan inte uttala mig om det här, säger Helander.

Är det lämpligt att skriva så här när du är domare i tingsrätten?

– Självklart är det inte lämpligt för en domare att skriva sånt där.

Varför gjorde du det då?

– Jag har som sagt inget minne av att jag skrivit det där, säger Helander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.