Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya dokument visar: De föll offer av en slump

Maren Ueland, 28, från Norge.Foto: Privat
Louisa Vesterager Jespersen, 24, från Danmark.Foto: Privat
En minnesplats för de två skandinaverna i Köpenhamn.Foto: THOMAS SJOERUP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norska Maren Ueland och danska Louisa Vesterager Jespersen var på julresa i Marocko när de blev brutalt mördade.

Men att det blev just de som föll offer var en slump.

Det visar nya dokument som Stavanger Aftenblad har tagit del av.

Kvällen den 16 december slog väninnorna Maren Ueland, 28, och Louisa Vesterager Jespersen, 24, läger längs en vandringsled i Marocko. De var på en månadslång ryggsäcksluff genom landet, och skulle nu upp mot berget Toukbal i Atlasbergen.

Men de nådde aldrig fram.

Under natten attackerades och mördades de två väninnorna av okända personer. Två franska turister hittade kropparna morgonen därpå, och larmade genast polis.

– Det är så groteskt. Det är galenskap. Ren och skär galenskap, har Marens mamma Irene Ueland tidigare sagt till Stavanger Aftenblad.

Blommor och ljus vid Oslo domkyrka, för att hedra de skandinaviska turisterna som mördades i Marocko.Foto: HAGEN, FREDRIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Skandinaviska turisterna mördades av en slump

Nu har tidningen tagit del av rättsdokument som visar att det var en ren tillfällighet som gjorde att de misstänkta mördarna gav sig på just Maren Ueland och Louisa Vesterager Jespersen.

Det skriver den norska nyhetsbyrån NTB. 

I dokumenten framgår det att flera av de misstänkta gärningsmännen begav sig till Toubkal just för att det är ett känt resmål för utländska studenter. De letade målinriktat – i flera dygn – efter utlänningar att ge sig på, framgår av dokumenten.

Männen försökte i omgångar attackera turister, men avbröt sina angrepp. Bland annat för att turisterna reste via cykel och för att det fanns guider i området.

Rättegång om en dryg vecka

Men den 16 december fick männen syn på Maren Uelands och Louisa Vesterager Jespersens tält. De slog då upp sitt eget tält bara 150 meter bort, skriver NTB.

Under natten misstänks männen ha gått till attack – ett mordiskt dåd som har skakat hela Skandinavien.

En gärningsman kunde gripas dagen efter och nu står totalt 24 personer åtalade för inblandning, skriver NTB. Tre av dem misstänks ha utfört morden.

Rättegången planeras till den 16 maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.