Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya dödsviruset "ett hot mot hela världen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
44 personer har än så länge insjuknat i viruset MERS-CoV. Margaret Chan vid WHO på bilden.
Foto: Jean-Christophe Bott

Ännu en person har avlidit efter att drabbats det nya viruset MERS-CoV.

WHO varnar nu för viruset som har flera likheter med sars.

- Det är ett hot mot hela världen, säger Margaret Chan vid Världshälsoorganisationen WHO, enligt CNN.

44 personer har än så länge insjuknat i viruset MERS-CoV som tros komma från Mellanöstern och upptäcktes förra året. Runt hälften av de insjuknade har avlidit och på tisdagen avled en man på sjukhus i franska Lille.

Ingen vet ännu hur viruset sprids och nu växer oron för en ny sars-liknande epidemi, enligt AP.

- Vi vet inte hur viruset gömmer sig i naturen eller hur människor infekteras. Tills vi har svaret på dessa frågor står vi tomhänta när det kommer till försvar, säger Margaret Chan vid WHO.

Angriper andning

Omkring 800 personer avled när sars spreds runt världen 2003. Det nya viruset angriper, precis som SARS, andningen flera av de avlidna har rest till Qatar, Saudiarabien, Jordanien eller Pakistan. De flesta av de insjuknade har varit äldre män, enligt CNN. Symptomen liknar en förkylning men är mycket värre, lunginflammation och njurproblem är vanligt.

- Vi vet för lite om det här viruset med tanke på riskerna det kan innebära, säger Margaret Chan vid WHO.

Fall på flera håll

Världshälsoorganisationen anser att viruset är den största anledningen till oro just nu och att mer information behövs "snabbt" och "brådskande", enligt CNN.

Fransmannen som avled på tisdagen fick diagnosen den 8 maj efter ett besök i Förenade Arabemiraten. Även mannens rumskamrat på sjukhuset ska vara smittad och i kritiskt tillstånd.

Än så länge har fall även rapporterats i Storbritannien och Tyskland, enligt AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.