Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya detaljerna från samtalet: ”Jag kunde inte komma loss”

Expressen publicerar nu mer material från Kristina Winbergs samtal med den kvinna som Peter Lundgren ska ha tafsat på.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
”Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom”, säger kvinnan om Peter Lundgren.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att avslöjandet att Peter Lundgren tagit en kvinnlig partikamrat på brösten mot hennes vilja inte skadar förtroendet för honom.

Expressen kan nu publicera helt nya uppgifter från det bandade vittnesmålet där kvinnan berättar om mötet med partiets toppkandidat i EU-valet.

– Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom, säger kvinnan på de bandade telefonsamtalen.

Under måndagsförmiddagen kommenterade SD-ledaren Jimmie Åkesson avslöjandet att partiets toppkandidat Peter Lundgren tagit en kvinnlig partikamrat på brösten mot hennes vilja. 

– Vi har under helgen haft kontakt med den berörda kvinnan och fäst 100 procent vikt av hur hon beskriver det här, och så har vi hanterat det efter det. Vi har lyssnat på henne, sa Åkesson och fortsatte:

– Nu är det här en sak mellan två personer som är väl bekanta med varandra. Sen har det hän en sak som de rett ut sinsemellan.

Peter Lundgren bekräftade för Expressen i lördags att han tog kvinnan på brösten och att hon ”puttade undan händerna”.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, sa han då. 

På måndagsmorgonen svarade han i P1 Morgon i Sveriges radio på frågor om han tafsat på kvinnan.

SVERIGES RADIO: Förnekar du att du tafsat på henne?

– Nej, men det blev dumt där i slutet av kvällen, sa Lundgren i programmet.

Vid lunchtid på måndagen skickade partiet ut ett uttalande som de uppger kommer från den utsatta kvinnan:

”Jag delar inte den beskrivning som framkommer om att hon (Kristina Winberg, reds anm) ska ha slagit larm om detta. Det är naturligtvis något jag hade känt till i sådana fall sett till den relation jag och Kristina hade då.”

Slog larm i helgen

Men det Kristina Winberg har sagt till Expressen är att hon inte slog larm i nära samband med händelsen. Däremot slog hon larm nu i helgen till partiet efter att Expressen konfronterat Lundgren. Winberg informerade då partiet att hon bandat sin kvinnliga partikamrats vittnesmål om Lundgren. Kort tid efter det valde partiet att sparka ut henne från partiet och stryka henne från EU-listan.

I uttalandet, som enligt partiet kommer från kvinnan, skriver hon också att Peter Lundgren ”gick för långt”:

”Jag och Peter känner varandra sedan gammalt. Vi har umgåtts privat och umgås fortfarande. Vid det här tillfället gjorde Peter en misstolkning och gick för långt. Jag sa ifrån och han slutade. Vi har diskuterat hela händelsen, där han bett om ursäkt och vi har gått vidare. Vi har fortfarande en bra relation där vi bland annat har rest ihop med våra respektiven och setts vid andra tillfällen. För mig är detta redan utagerat sedan tidigare.”

Expressen kan nu publicera mer material från de bandade samtalen mellan kvinnan och Kristina Winberg - samtal som ägde rum bara dagar efter att Peter Lundgren mot hennes vilja tog henne på brösten under ett partiarrangemang förra året. I samtalen nämns den gemensamma resan, som då redan var inplanerad, och kvinnan oroade sig för att det skulle vara ”spänd” stämning på grund av det inträffade. SD-kvinnan berättade där för Winberg att hon kände ett ansvar för att reda ut det inträffade så att ”stämningen kan bli bättre”.

Peter Lundgren bekräftade i helgen för Expressen att han tagit kvinnan på bröstnen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Tänk om jag varit själv med honom”

Winberg tycker, under samtalen, inte att kvinnan ska ta initiativet att sopa allt under mattan utan att det är Lundgren som ska be om ursäkt.

WINBERG: – Är det så här ett offer känner, att liksom du ska fixa det här?

SD-KVINNAN: – Nej, jag vet inte. Men det känns ju så.

WINBERG: – Ja, men det är ju inte sant.

SD-KVINNAN: – Men jag vet, men vad ska jag göra då?

WINBERG: – Jag vet inte.

På telefonsamtalen berättar kvinnan, förutom att hon fick panik, att hon också skattar sig lycklig att fler fanns på plats i rummet:

SD-KVINNAN: – Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom.

WINBERG: – Ja du.

SD-KVINNAN: – Ärligt, det är det jag tänker mest.

WINBERG: – Ja, med tanke på att han är rätt stor och stark.

SD-KVINNAN: – Ja, han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick såna panik… Jag fick panik.

Flera gånger återkommer kvinnan till att Peter Lundgren höll fast henne:

WINBERG: – Ja, men jag såg ju att han tog innanför din behå till och med.

SD-KVINNAN: – Ja, jaja, han höll ju, jag kunde inte komma loss varken uppe eller nere, behån var ju i vägen.

Och vidare:

WINBERG: – Man såg att han tog dig på brösten under behån.

SD-KVINNAN: – Han höll ju kvar den. Jajamensan. Jojo, han stod ju och höll mig om midjan och det var inget. Vi satt och pratade, det säger jag inget om. Sen händerna upp och in innanför behån då jag kom inte loss. Han knep ju med...

WINBERG: – Benen.

Flera gånger berättar kvinnan att situationen gick från acceptabel till att hon blev fasthållen:

SD-KVINNAN: – Usch. Jag känner mig bara så, jag blir bara så jävla... Att han höll om mig om midjan, det gjorde mig ingenting, absolut inte, för jag tycker bra om Nalle (Peter Lundgrens smeknamn, reds anm), det kände jag inget när han satt där och höll mig om midjan. Det brydde jag mig inte om, men helt plötsligt - tjoff sa det - jag kom inte loss och han knep med benen.

WINBERG: – Och brösten.

SD-KVINNAN: – Ja, ja, det är det jag menade ju. Han höll ju fast mig.  Behån var i vägen så jag kom inte loss med överkroppen heller. Han hade ju händer där ju. 

”Då hade jag fan inte stretat emot”

Kristina Winberg berättar för sin kvinnliga partikamrat att Peter Lundgren då, alltså bara några dagar efter händelsen, hade filat på sitt ”försvar”. Lundgren ska då ha tolkat det, enligt Winberg, som att det var ”fritt fram”. SD-kvinnan reagerar starkt på det och invänder, i samtalen med Winberg, att det inte ger Lundgren rätt att göra saker mot hennes vilja:

WINBERG: – Han förklarade sig med att det var fritt fram.

SD-KVINNAN: – Nej, nej, nej, nej. Inte fritt fram. Då hade jag fan inte stretat emot eller nånting. Om jag nu hade varit intresserad av honom.

WINBERG: – Ja, men det lät så på honom.

SD-KVINNAN: – Jaja, nej.

Och vidare:

WINBERG: – På honom lät det som en ursäkt, att det var fritt fram.

SD-KVINNAN: – Nej. Det var det definitivt inte. Då hade jag inte stretat emot.

WINBERG: – Nej, och då hade han inte behövt hålla fast dig.

SD-KVINNAN: – Nej, just det.

WINBERG: – Ja herregud. Jaja, men som sagt…

SD-KVINNAN: – Han gjorde det två gånger.

Kristina Winberg.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Kristina Winbergs förklaring till inspelningen

När Expressen, sent på söndagskvällen, pratade med Kristina Winberg sa hon att hon inte skickat det bandade materialet till medier och att hon fick sin mobil stulen för ett år sedan. På måndagseftermiddagen utvecklade hon de uppgifterna på sin Facebooksida:

”Telefonen som jag använde för att spela in samtalet med blev stulen för över ett år sen vilket bland andra Peter (Lundgren, reds anm) vet om då den försvann under en utekväll då vi var ute tillsammans.”

När Expressen pratade med Winberg på söndagskvällen förklarade hon också varför spelade in sin kvinnliga partikamrats vittnesmål:

– Det var inte syfte att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt. Det var för att vi skulle kunna komma ihåg. NN:s (kvinnans namn, reds anm) bekräftade att det var bra att vi spelat in det.

På Facebook skrev Winberg på måndagseftermiddagen:

”Det stämmer att jag spelade in ett samtal med en kvinna efter att hon utsatts för ett övergrepp. Hon har självklart tagit del av inspelningen i efterhand och då har vi pratat om att hon önskat gå vidare med händelsen men inte vågat.”

Expressen har sökt den utsatta kvinnliga SD-politikern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.