Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya detaljerna från Kinas ”koncentrationsläger”

Här sitter fångarna bakbundna i läger i Kina. Grupper för mänskliga rättigheter rasar över Kinas läger.
Fångar i Kina
Foto: Youtube / Youtube
Fångar i Kina, i provinsen Xinjiang
Foto: Youtube / Youtube
Kinas president Xi Jinping.
Foto: ANDRE COELHO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När studenterna återvände hem till Xinjiang-regionen i nordvästra Kina var deras släkt och vänner spårlöst försvunna.

Omfattningen är fortfarande höljd i mörker – men USA:s försvarsdepartement har tidigare uppskattat mängden fängslade muslimer i regionen till ”närmare tre miljoner medborgare” – och liknat lägren med koncentrationsläger.

Med hjälp av över 400 sidor läckta dokument inifrån den kinesiska regimen kan nu New York Times avslöja detaljer om kraftåtgärderna mot de muslimska folken i landet.

Interneringslägren i Xinjiang-regionen i nordvästra Kina kallas omskolningsläger och har sedan 2014 hållit hundratusentals uigurer, kazaker, och andra etniska grupper tillfångatagna.

Att Kinas president Xi Jinping lade grundarbetet till lägren efter ett knivdåd samma år – där militanta uigurer dödade 31 personer vid en tågstation – framgår nu av de läckta dokument som New York Times kommit över.

Efter dådet ska presidenten utlyst en ”kamp mot terrorism, infiltration och separatism” genom att använda ”diktaturens organ” – och absolut ”inte visa någon nåd”, skriver tidningen.

Byråkratiska direktiv för att hota studenter

Ett av tillvägagångssätten för att hålla interneringslägren hemliga för världen har varit att förfölja studenter då de återvänder hem till sina familjer under loven.

De läckta dokumenten visar bland annat hemligstämplade direktiv för hur tjänstemän bäst ska besvara familjemedlemmarnas frågor, då de inser att deras familjer försvunnit.

Foto: Skärmdump/New York Times

”De befinner sig på en träningsskola startad av regeringen”, är ett av svaren som tjänstepersoner i regionen ombes svara, enligt dokumenten från New York Times.

Direktiven specificerar även att familjemedlemmarna ska få information om att deras släktingar inte är kriminella – men att de samtidigt inte kan lämna ”skolorna”.

Ytterligare direktiv är tydliga – och innehåller illa dolda hot, skriver tidningen.

När studenterna undrar var deras familjer tagit vägen ska de få veta att deras egna beteende antingen kan minska eller förlänga straffen.

Hemliga talen från presidenten

De läckta dokumenten innehåller 96 sidor med tal som presidenten hållit intern, i förberedelse för att upprätta de lägren som av USA:s försvarsdepartement tidigare kallat koncentrationsläger, och nu uppskattas innehålla ”närmare tre miljoner medborgare”.

”Metoderna som våra kamrater kan använda är för primitiva”, sa presidenten i ett tal efter att ha besökt anti-terrorpolis i Xinjiangs huvudstad Ürümqi, och fortsatte:

”Vi måste vara lika hårda som dem och absolut inte visa någon nåd”.

Tre avslöjanden i läckta dokumenten

Tjänstemän burdusa i privata samtal

Dokumenten avslöjar hur föräldrar förts bort från sina barn – hur studenter undrat vem som ska betala deras skolavgifter – och hur skörden uteblivit när arbetare saknats. Trots det har tjänstemän uppmanats säga åt folk att vara tacksamma för det kommunistiska partiets hjälp, och att klagomål skulle förvärra deras situation.


Terrorattacker utomlands oroade landet

Terrorattacker utomlands och tillbakadragandet av amerikanska trupper i Afghanistan höjde regimens oro och ledde till interneringarna av muslimsk befolkning i landet.


Ny ledare i regionen beordrade åtgärderna

Lägren i Xinjiang utökades snabbt efter att Chen Quanguo utnämndes till regional partiledare i augusti 2016.

TV: ”Kina vill inte att vi ska se lägren”

Magnus Fiskesjö om interneringslägren för uigurer i nordvästra Kina: ”Kina vill inte att vi ska se lägren”, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.