Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya detaljer om mordet på 22-åriga Gabby Petito

Obduktionsrapporten efter Gabby Petitos död är klar.
Gabby Petito hittades död den 19 september.
Foto: instagram.com/p/CRmIC0LlVaY/
Nu berättar den ansvarige rättsläkaren mer om hur hon dött.
Foto: Instagram

Sedan i går står det klart att Gabby Petito ströps till döds.

Nu berättar den ansvarige rättsläkaren mer i detalj om vad, och hur, man har kommit fram till och hur länge kroppen kan ha legat livlös.

Mordet på den den 22-åriga, aspirerande influencern Gabby Petito, 22, har varit ett av höstens mest uppmärksammade brottsfall i amerikanska medier, så även internationellt.

Under tisdagen släpptes delar av obduktionsrapporten som visade att 22-åringen blev strypt till döds

I en intervju med CNN senare samma kväll berättade den ansvarige rättsläkaren Brent Blue mer om hur man har fastställt dödsorsaken.

Man konstaterade bland annat att Gabby Petito ströps till följd av ”manuellt våld”, och man kunde då utesluta ”mekaniska” orsaker bakom dödsfallet.

– Människor kan bli strypta på flera sätt. Vi har sett människor på snöskotrar som åker in i en vajer, det skulle vara strypning till följd av en ”mekanisk” händelse. Men det här tror vi var strypning utförd av en människa, säger rättsläkaren Brent Blue till CNN.

På frågan hur man kom fram till det, svarar rättsläkaren:

– Huvudsakligen för att bara människor har två motsatta tummar. Det finns inga bevis på att det här har gjorts av något djur, sett till dödsorsaken.

Gabby Petito drev en nystartad Youtubekanal ihop med sin pojkvän Brian Laundrie.
Foto: instagram.com/gabspetito

Antar ”våld i nära relation”

Under en presskonferens tidigare på tisdagen förklarade rättsläkaren Brent Blue att Gabby Petitos dödsfall var ett av många där ”människor är drabbade av våld i nära relation”, och att mörkertalet är stort.

Det trots att Gabby Petitos pojkvän Brian Laundrie än så länge inte är formellt misstänkt för mordet.

I sin intervju med CNN senare samma dag förtydligade obducenten vad han menade.

– Det var ett antagande. Det var ett strikt antagande, säger han till CNN.

Gabby Petito aspirerade på att bli en resebloggare och influencer.
Foto: instagram.com/gabspetito

Jakten på pojkvännen

Gabby Petitos pojkvän Brian Laundrie är alltjämt efterlyst och söks just nu av FBI över hela USA – han beskrivs som landets mest jagade man.

Brian Laundrie återvände hem ensam, utan Gabby Petito, från parets månader långa roadtrip genom USA, varpå hon anmäldes försvunnen av sin familj. Pojkvännen vägrade samtidigt att samarbeta med polisen eller berätta om vad som hänt – därefter försvann han spårlöst. 

Gabby Petito och pojkvännen Brian Laundrie.
Foto: Instagram

Pojkvännen är än så länge inte uttalat misstänkt för mordet på Gabby Petito men anses av polisen vara en ”person av intresse” för utredningen. Han är däremot häktad i sin frånvaro misstänkt för att ha använt Gabby Petitos bankkort efter hennes försvinnande.

Så länge kan kroppen ha legat död

Enligt obduktionsrapporten ska Gabby Petito ha legat död i tre till fyra veckor innan hon hittades den 19 september i nationalparken Grand Teton i delstaten Wyoming.

Den sista kontakten som Gabby Petito hade med sin familj, rent tekniskt, var i slutet av augusti via sms där hon skrev att hon hade ”dålig mottagning”. Familjen har tidigare uttryckt misstankar om att det inte var Gabby Petito själv som skickade sms:en.

Enligt rättsläkaren Brent Blue är det svårt att avgöra huruvida Gabby Petito kan ha skickat sms:en, eller om hon var vid liv eller inte, vid tidpunkten. Tidsspannet tre till fyra veckor är just nu en uppskattning.

– Det är inte som på tv där de säger att någon dog på det eller det datumet. Det är en väldigt grov uppskattning. Och jag vet att myndigheterna använder andra metoder för att försöka bestämma ett mer exakt datum, men utifrån obduktionen sett är det en grov uppskattning.

Ny video släppt – Gabby Petito berättar om pojkvännens våld:

Ny video släppt – Gabby Petito berättar om pojkvännens våld

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.