Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsamma protester mot donationerna till Notre-Dame

”Gula västarna” har protesterat runtom i Frankrike igen. En del av dem har känt sig extra förbisedda efter att Notre-Dame brann och miljondonationerna började rulla in.
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
En man som deltar i demonstrationerna bär ett kors utanför Notre-Dame.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Nya ”Gula västarna”-demonstrationer bröt ut på flera håll i Frankrike på lördagen.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Över hela Frankrike är cirka 60 000 poliser i tjänst på grund av demonstrationerna, skriver AP.
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN

De ”Gula västarna” har gett sig ut på gatorna i Paris igen.

De vill påminna regeringen om att Frankrike har fler problem än att återställa eldhärjade Notre-Dame, skriver AP. 

137 personer har gripits i samband med protesterna och flera mindre bränder har startats runtom i Paris. 

Polis ska ha svarar med tårgas mot demonstranter som kastat stenar. 

Cirka 6700 demonstranter slöt upp i Paris - många för att uttrycka sin ilska över de flera miljarder i svenska kronor som donerats till återuppbyggnaden av Notre-Dame katedralen.

”Miljoner till Notre-Dame, vad får vi, de fattiga?”, står det på ett plakat enligt France24.

Organisationen Gula Västarna, som hållit nationella protester varje helg sedan i december förra året, har uttryckt sorg och chock efter branden som förstörde stora delar av Paris 800-åriga katedral.

Men både ledare och demonstranter har också attackerat flera av Frankrikes rikaste för att de så skyndsamt donerat förmögenheter till restaureringen.

– Du är där, och du ser alla dessa miljoner rulla in, efter att spenderat fem månader på gatorna, kämpandes för social och ekonomisk rättvisa. Det krossar mitt hjärta, sa en av Gula Västarnas ledare Ingrid Levavasseur till AP i veckan.

Emmanuel Macron har fått kritik för att han så snabbt handlade efter branden i Notre-Dame, men tagit längre tid på sig att besvara demonstranterna
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / AP TT NYHETSBYRÅN

”Allt till Notre-Dame, ingenting till samhällets olycksbarn”, basunerade demonstranterna ut i Paris i dag. 

Plakaten anspelar på författaren Victor Hugos verk, som på originalspråk heter 'Notre-Dame de Paris' och 'Les Misérables'.

Ingrid Levavasseur kritiserade också Emmanuel Macron, som dagen efter branden gick ut och lovade dyrt och heligt att Notre-Dame skulle byggas upp igen, men som dragit sig för att bemöta Gula Västarna.

–  Det tog honom mindre än 24 timmar att tala om branden, medan han tvingade oss att vänta i tre veckor innan han besvarade våra problem. 

Hög säkerhet i Paris efter Notre-Dame

I Paris är säkerheten extra hög i samband med protesterna och klockan 15 lokal tid hade 137 personer gripits, skriver AFP.

Hundratals personer är ute på gatorna och protesterar. Bland annat har en grupp på cirka 200 personer försökt marschera mot presidentens palats Élysée i centrala Paris, men stoppades av kravallpolis.

Chockade Parisbor och turister samlades tidigare i veckan för att se på när brandmän kämpade mot lågorna i anrika Notre-Dame.
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

En annan grupp samlades vid finansministeriet i östra Paris, skriver AP. Där krävde de lägre skatter för arbetare och pensionärer, och högre skatter för de rika.

Polisen har svarat med tårgas mot de demonstranter som kastat stenar mot polisen, skriver AP. Demonstranterna ska även ha startat mindre bränder i samband med att de marscherade genom Paris. 

En tredje grupp lade sitt fokus på den över 800 år gamla katedralen Notre-Dame, som brann tidigare i veckan. Den ville marschera hela vägen till katedralen, men polisen har satt upp säkerhetsavspärrningar runt området. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.