Nya danska åtgärderna i elkrisen – erbjuder lån

Elpriserna rusar även i Danmark. I augusti var snittet på spotpriset i södra Sverige (SE4) 304,99 öre per kWh. I Danmark låg det på 485,74.
Foto: Colourbox

Premium: Danmark plågas av rekordhöga elpriser. Under den senaste månaden har spotpriset varit högre än i södra Sverige under 30 av 31 dagar. 

Danskarna fruktar de kommande månadernas elräkningar och flera företag är i djup kris på grund av de skenande kostnaderna. 

Nu vidtas åtgärder för att spara el – bland annat kommer delar av den klassiska julskyltningen i centrala Köpenhamn att släckas ner.

– Vi förstår att väldigt många danskar är bekymrade för vintern, säger statsminister Mette Frederiksen. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

”Tror att man sett allt – så kommer en träning med Zlatan”

Premium: Jonas Olsson om megastjärnan och karriären ✓ Bråket efter matchen ✓ Skrev ursäkt

Richard Jomshofs väg – från sparkad till toppjobb

Premium: Tvingats sluta som lärare • Tog SD in i finrummet • Konflikten med Damberg

Tidigare CIA-chefen: Inget kan hjälpa Putin

Premium: David Petraeus: Oåterkallelig spiral med kärnvapenhot och annektering