Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya coronarådet: Friska barn ska stanna hemma

Utbildningsministern på en tidigare presskonferens: ”Vet att det är komplicerat”.
De nya råden från Folkhälsomyndigheten om att stanna hemma vid smitta i familjen gäller för barn i för- och grundskola – utöver gymnasieelever som redan har samma råd.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Anna Ekström, S.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN

Även yngre barn ska hållas hemma från skola och förskola om någon i familjen har covid.

Rådet börjar gälla redan i dag.

Enligt utbildningsministern Anna Ekström (S) ska friska barn som måste vara hemma, kunna få distansundervisning och hemuppgifter, för att kunna följa med i undervisningen. 

Den nya rekommendationen införs så att personal inom skola och förskola ”ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet”, säger Folkhälsomyndigheten.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet.

Hänvisade till Folkhälsomyndigheten

Utbildningsminister Anna Ekström höll en pressträff klockan 11 på tisdagsförmiddagen. Där återupprepade hon Folkhälsomyndighetens besked och sa att de nya råden börjar gälla från och med i dag.

Hon fick frågan varför inte detta börjat gälla tidigare, något hon inte kunde svara på.

– Alla frågor om varför det inte skett bör ställas till Folkhälsomyndigheten. Jag har inte tryckt på, utan det är deras beslut. 

Ekström fick också en fråga kring hur man ska få detta att fungera hemma rent praktiskt, om man som vuxen är sjuk själv, men även där hänvisade hon till Folkhälsomyndigheten. 

Stora påfrestningar

Det faktum att barn som haft covid-sjuka familjemedlemmar hemma har kommit till förskolan har inneburit stora påfrestningar för personalen, menar Ekström.

– Det kan uppstå besvärliga situationer när de ska föras till förskolan till exempel, där personalen då måste anordna olika former av mottagningar som kan innebära stora ansträngningar. I det här läget är min bedömning att personalen ska kunna fokusera på det viktigaste, nämligen lärande och omsorg.

Så kan barnen undervisas hemifrån

De friska barn som måste vara i familjekarantän, har inte rätt till att få hemundervisning, meddelar Ekström.

– Däremot finns det en möjlighet för skolan att via distansundervisning eller annat sätt, ge barnen hemuppgifter för att se till att de hänger med i undervisningen. 

Hon fortsätter:

– Jag är övertygad om att de barn som får vara hemma i familjekarantän, får uppgifter och så vidare från skolan. Men vi befinner oss i ett väldigt svårt läge, och ingen av oss kan förvänta oss samma höga kvalitet från skolan som i vanliga fall. 


Se också:

Hör experterna svarar på frågor från ”Dina frågor”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.