Nya coronaläget: Löfven backas upp av M och KD

Expressen TV sänder direkt.
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till regeringens möte med partiledarna om coronaviruset på onsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch (KD) talar med journalister i samband med regeringens möte med partiledarna om coronaviruset på onsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronakrisen vänder upp och ner på förutsättningarna i svensk politik. Efter en period då konfliktnivån höjts allt mer har riksdagen nu hamnat i vad som närmast kan liknas vid ett undantagstillstånd:

• Oppositionen lägger ned vapnen och öppnar för samarbete.

• Helt ny dagordning ger Stefan Löfven och regeringen möjlighet till omstart.

• Tidigare sparsamma finansminister Magdalena Andersson öppnar för stora stimulanser.

– Vi försöker bidra konstruktivt, säger KD-ledaren Ebba Busch. 

– Jag är glad över att vi lägger partipolitiken åt sidan, sa Stefan Löfven under en pressträff på onsdagskvällen. 

Det senaste dryga halvåret har svensk politik präglats av gängvåld, ungdomsrån och en opposition som samlat sig och på allvar börjar utmana regeringen Löfven.

Det har resulterat i en rad allvarliga bakslag för Socialdemokraterna och dess samarbetspartier, som fått se flera profilreformer i januariavtalet fällas i riksdagen. Opinionsstödet för Socialdemokraterna har under hösten och vintern också fallit till historiskt låga nivåer och Stefan Löfven har fått se sina förtroendesiffror störtdyka.

Löfven har också ifrågasatts allt mer både internt och av oppositionen. Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kallade Stefan Löfven för ”den sämsta statsminister Sverige har haft i modern tid”, i en uppmärksammad intervju i SVT:s Agenda i januari.

KD berömmer regeringen

Nu, några månader senare, talar Svantesson i stället om behovet av samarbete med regeringen.

KD-ledaren Ebba Busch, som nyligen sa att Löfven är olämplig som statsminister, gav honom och regeringen beröm på onsdagen, efter det möte som Stefan Löfven höll med samtliga partiledare.

– Det är mycket positivt att det här mötet hölls och mycket av den informationen vi fått de senaste veckorna och tempot i den informationen är jag väldigt glad över, sa Ebba Busch efter mötet.

M och KD valde också att i sista sekund stoppa den planerade kampanjturnén ”maktskifte senast 2022” som skulle dragits i gång på onsdagen med ett första kampanjmöte i Uppsala. Det gjorde man med hänvisning till risken för smittspridning, men det är också så att man i oppositionen bedömer att det rent politiskt inte fungerar med den typen av kampanjer just nu.

Man tvingas till en form av borgfred eftersom fräna angrepp mot Stefan Löfven och regeringen lätt kan slå tillbaka när landet är inne i en kris.

Ulf Kristersson menar att det så småningom blir läge att utvärdera hur regeringen och ansvariga myndigheter hanterat coronautbrottet – men inte nu.

– Jag tror den dagen kommer och det finns många frågor att ställa, men det är inte för dagen det viktiga. Nu tycker jag vi ska fokusera på att begränsa smittspridningen och fatta nödvändiga beslut, säger han. 

S kan gynnas av nya klimatet

Under onsdagskvällen höll statsministern en pressträff där han uttryckte lättnad över de andra partiernas vapenvila. 

– Jag är glad över att vi lägger partipolitiken åt sidan, sa Stefan Löfven. 

För Socialdemokraterna innebär coronautbrottet både en möjlighet och en risk. Fel hanterat kan domen från väljarna bli hård, det fick Socialdemokraterna erfara efter tsunamikatastrofen 2004. Hittills har regeringens hantering inte heller imponerat på väljarna, enligt en undersökning från SVT/Novus. Bara 32 procent av de tillfrågade uppger att de har högt förtroende för regeringens hantering. 

Men en kris ger också möjlighet att visa handlingskraft och ledarskap, och regeringen har nu växlat upp avsevärt. Och att fokus nu också skiftar från det som tidigare dominerade debatten, med kriminaliteten och gängvåldet, till något helt annat kan gynna Socialdemokraterna, den bedömningen gör källor inom både S som M, som Expressen pratat med.

Att den politiska verkligheten kastats om i och med coronautbrottet blev i veckan också tydligt när Moderaterna och Socialdemokraterna båda öppnade för stora stimulanser av ekonomin, vid sidan av de akuta krisåtgärderna som presenterades på onsdagen.

Moderaterna menade att det krävs ett stimulanspaket på 30 miljarder, med bland annat ytterligare 10 miljarder i nya permanenta statsbidrag till kommuner och regioner, och lika stora skattesänkningar.

Finansminister Magdalena Anderssons svar var att öppna för ännu större satsningar.

– Det kan vara så att 30 miljarder inte alls kommer räcka. Det kan behövas betydlig större stimulanser än så, säger hon.

Ekonomens varning för nya politiken

Hur omfattande ett stimulanspaket blir beror enligt Andersson på hur mycket svensk ekonomi kommer påverkas. Men att man från politiskt håll nu talar om så stora stimulanser, inte bara tillfälliga satsningar utan nya permanenta utgiftsreformer, är något nytt.

Det lär i så fall applåderas internt inom S, men ekonomiprofessor Lars Calmfors vid Stockholms universitet är mer tveksam, och menar att det kan vara ett tecken på att man nu försöker frångå det finanspolitiska ramverket.

– Det finns en sådan risk. Och jag är tveksam till så breda stimulanser, säger han.

Statsministern höll presskonferens med anledning av det första svenska dödsfallet av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.