Nya demonstrationer – polisen är förberedda

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Bilder från den förra demonstrationen Stockholm i början på mars.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det blev våldsamt mellan poliser och demonstranterna tidigare i mars.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Delar av en växande global anti-restriktionsrörelse kommer på lördagen att samlas runtom i Sverige för en demonstration.

Antirasistiska stiftelsen Expo menar att manifestationen kommer locka såväl konspirationsteoretiker som högerextremister.

– Under alla omständigheter så anser de att faran med corona är kraftigt överdriven, säger Jonathan Leman på Expo, till DN.

Den tyska gruppen Freie Burger, från Kessel, organiserar genom chatttjänster coronarestriktionsdemonstrationer över hela världen. Under helgen, på lördagen, står Stockholm, Göteborg och Malmö på tur för de internationella demonstrationerna.

Det är oklart hur stora demonstrationerna kommer bli. Den svenska gruppen har blott 900 medlemmar. Men bedömare menar att konspirationsteoretiker av varierande politisk valör kan komma att flockas till manifestationen.

– Det är många som är inne i de här grupperna och sprider antisemitism och nazistiskt material. De ser det som en chans att spridas till en bredare grupp, säger Jonathan Leman på Expo till DN. 

– De tror antingen att corona är en bluff från början till slut, eller så är det någonting som cyniska makthavare utnyttjar för att koppla ett grepp om folket, kommenterar han vidare om konspirationsteoretiker.

Olaglig manifestation

6 mars hölls en liknande demonstration på Södermalm i Stockholm. Den gången samlades hundratals personer innan polisen skingrade massorna.

Med den tillfälliga pandemilagen som förbjuder folksamlingar på fler än åtta personer är manifestationer av den här typen olagliga. En punkt som proteströrelserna vänder sig emot.

Utåt sett är slagordet för lördagens demonstration för ”frihet och demokrati”, samtidigt uppmanas de som ska delta att inte skriva budskap av typen ”nej till vaccin”, då man hoppas kunna locka med sig personer som vill vaccineras.

Polisen i region Väst skickade under fredagen ut ett pressmeddelande, där de förklarade att de är ”förberedda på eventuella demonstrationer.

– Vi har startat upp en insatsplanering för att kunna hantera eventuella demonstrationer. Eftersom det förekom ordningsstörningar vid demonstrationen i Stockholm tar vi höjd för detta i planeringen men vi kommer att anpassa insatsen utifrån lägesutvecklingen, säger biträdande kommenderingschefen Anders Börjesson i ett pressmeddelande. 

Med stöd av lagen kan polisen upplösa en demonstration som hålls i strid med begräsningarna.

– Det kommer vi att göra också om begränsningen inte följs. Vi har en grundlagsskyddad rättighet att demonstrera i Sverige och det ska vi värna om. Men utifrån den situation vi har i dag med pandemin vill jag uppmana alla att ta sitt ansvar för att minska smittspridningen genom att följa begränsningarna och inte samlas i större grupper, säger Anders Börjesson vidare.

Restriktioner kan försvinna före sommaren

Anders Tegnell: “Då ska vi kunna återvända lite grann”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.