Nya CIA-chefen Gina Haspel var tidigare chef för ett amerikanskt tortyrcentrum som låg i Thailand. Här torterade CIA misstänkta terrorister. Foto: AP / TTNya CIA-chefen Gina Haspel var tidigare chef för ett amerikanskt tortyrcentrum som låg i Thailand. Här torterade CIA misstänkta terrorister. Foto: AP / TT
Nya CIA-chefen Gina Haspel var tidigare chef för ett amerikanskt tortyrcentrum som låg i Thailand. Här torterade CIA misstänkta terrorister. Foto: AP / TT
En av de platser där det hemliga tortyrcentret i Thailand ska ha legat är Sattahip, strax söder om det populära svenska turistmålet Pattaya (bilden). Foto: SHUTTERSTOCKEn av de platser där det hemliga tortyrcentret i Thailand ska ha legat är Sattahip, strax söder om det populära svenska turistmålet Pattaya (bilden). Foto: SHUTTERSTOCK
En av de platser där det hemliga tortyrcentret i Thailand ska ha legat är Sattahip, strax söder om det populära svenska turistmålet Pattaya (bilden). Foto: SHUTTERSTOCK

Nya CIA-chefen drev tortyrcenter – i svenskparadiset

Publicerad

Nya CIA-chefen Gina Haspel drev ett hemligt tortyrcenter – som kan ha legat nära svenska resmål i Thailand.

Där utsattes misstänkta terrorister för brutala förhörsmetoder som skendränkning, skriver Telegraph.

Gina Haspel ska också ha medverkat till att viktigt bevismaterial om övergreppen förstördes – vilket ledde till att hon och flera andra undgick åtal.

Efter terrorattackerna i USA 11 september 2001 och den efterföljande invasionen av Afghanistan senare samma år, grep USA och dess allierade ett stort antal misstänka terrorister som troddes ha kopplingar till dådet.

Men eftersom USA:s lag förbjuder tortyr, skickades de misstänkta till hemliga tortyrcenter i flera andra länder där de utsattes för brutala förhörsmetoder i syfte att pumpa dem på information.

 

LÄS MER: Rapport: CIA-tortyr var brutalare än känt

 

Gina Haspel, som under tisdagen utsetts till ny chef för underrättelsetjänsten CIA, var under en period platschef för ett sådant tortyrcenter i Thailand.

Även om den thailändska regeringen aldrig medgett att det existerade, pekas tre platser ut där centret skulle ligga. Två av dem ligger nära svenska besöksmål.

Tortyrcenter i Thailand

Det ena är vid Don Muang-flygplatsen i Bangkok. Fram till 2006 var det Bangkoks enda internationella flygplats, som hundratusentals svenskar passerat under den aktuella perioden. Här finns också en flygbas för det thailändska flygvapnet som skulle ha varit platsen där centret låg.

Ytterligare en tänkbar plats där övergreppen skulle ha skett är Sattahip, strax söder om det populära resmålet Pattaya. Sattahip är hemmahamn för den thailändska flottan.

En av de platser där det hemliga tortyrcentret i Thailand ska ha legat är Sattahip, strax söder om det populära svenska turistmålet Pattaya (bilden).Foto: SHUTTERSTOCK

En tredjeplats är den norra provinsen Udon Thani, där det under Vietnam-kriget fanns en stor amerikansk flygbas. I dag är den gamla flygbasen provinsens flygplats där det fortfarande pågår militär aktivitet.

Enligt The New Yorker styrde Gina Haspel verksamheten vid tortyrcentret mellan 2003 och 2005. Misstänkta terrorister förhördes på de mest brutala sätt. Fångarna nekades sömn, stängdes in i trånga kistor och utsattes för skendränkning.

Deltog i förhör av al-Qaida-terrorist

Gina Haspel var bland annat en av de CIA-anställda som deltog i förhöret av den misstänka al-Qaida-terroristen Abu Zubaydah. Han torterades så pass illa att man vid ett tillfälle trodde att han var död. Bland annat ska han ha skendränkts 83 gånger.

Gina Haspel, som gjort karriär inom CIA, var även en av dem som var med när inspelningar från förhöret med honom och en annan misstänkt terrorist, Abd al-Rahim al-Nashiri, förstördes 2005, skriver The New Yorker. Det ledde till att den utredning om övergreppen som inleddes, inte ledde fram till något åtal.

Nye CIA-chefen Gina Haspel var en av dem som deltog i förhöret av den misstänka al-Qaida-terroristen Abu Zubaydah (bilden), som torterades så illa att man vid ett tillfälle trodde att han var död.Foto: AP/ U.S. CENTRAL COMMAND

 Själv tackade Gina Haspel för utnämningen till den nya posten.

– Jag ärt tacksam för att president Trump gett mig det här förtroendet, och jag är ödmjuk för hans tilltro till mig, sade hon i ett uttalande.

CIA-chefen drev tortyrcenter

Men en av hennes företrädare var mer avvaktande.

– Hon var medansvarig för ett väldigt väldigt kontroversiellt arbete och jag är säker på att Senaten innan de godkänner hennes utnämning kommer att titta väldigt noga på det, säger John Brennan, som var CIA-chef fram till i januari.

– Men hon har försökt att utföra sina arbetsuppgifter inom CIA så gott hon kan, till och med när CIA ombads att göra något väldigt svårt under en svår tid, säger han vidare.

 

LÄS MER: Trump efter anklagelserna: ”Liv splittras och förstörs”

 

Enligt John Sifton vid människorättsorganisationen Human Rights Watch så var Gina Haspel inte bara inblandad i det hemliga CIA-projektet, känt under namnet R.D.I – som står för överlämnande, frihetsberövande och förhör. Förutom att hon var inblandad i tortyren av fångar så låg hon även bakom de många kidnappningar av misstänkta terroristerna från olika platser i världen. De kidnappade personerna lämnade hon över till andra länder där de utsattes för tortyr.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag