Gina Haspel drev ett hemligt tortyrfångläger där misstänkta terrorister utsattes för brutala förhörsmetoder.Gina Haspel drev ett hemligt tortyrfångläger där misstänkta terrorister utsattes för brutala förhörsmetoder.
Gina Haspel drev ett hemligt tortyrfångläger där misstänkta terrorister utsattes för brutala förhörsmetoder.
Hon tar nu över posten som chef för CIA efter Mike Pompeo. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TTHon tar nu över posten som chef för CIA efter Mike Pompeo. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT
Hon tar nu över posten som chef för CIA efter Mike Pompeo. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT

Nya CIA-chefen drev hemligt tortyrfångläger

Publicerad

Under åren 2003-2005 styrde Gina Haspel hemliga fångläger där misstänkta terrorister utsattes för brutala förhörsmetoder som skendränkning, skriver The New Yorker.

Nu utses hon, som första kvinna, till chef för USA:s underrättelseorganisation CIA.

På tisdagen sparkade Donald Trump utrikesminister Rex Tillerson och meddelade att CIA-chefen Mike Pompeo tar över posten. Ny chef för CIA, USA:s underrättelseorganisation, blir Gina Haspel.

Enligt The New Yorker styrde hon mellan 2003 och 2005 hemliga fångläger där misstänkta terrorister förhördes på de mest brutala sätt. Fångarna nekades sömn, stängdes in i kistor och utsattes för skendränkning.

 

LÄS MER: Donald Trump sparkar utrikesministern 

 

Fånge torterades nästan till döds

Gina Haspel var bland annat en av de CIA-anställda som deltog i förhöret av den misstänka al-Qaida-terroristen Abu Zubaydah. Han torterades så pass illa att man vid ett tillfälle trodde att han var död.

Haspel, som gjort karriär inom CIA, var även en av dem som var med när inspelningar från förhöret med Abu Zubaydah och en annan misstänkt terrorist, Abd al-Rahim al-Nashiri, förstördes 2005, skriver The New Yorker. 

Kidnappade misstänkta terrorister

Enligt John Sifton vid människorättsorganisationen Human Rights Watch så var Gina Haspel inte bara inblandad i det hemliga CIA-projektet, känt under namnet R.D.I – som står för överlämnande, frihetsberövande och förhör. Förutom att hon var inblandad i tortyren av fångar så var hon även ansvarig för kidnappningar av misstänkta terroristerna från olika platser i världen. De kidnappade personerna lämnade hon över till andra länder där de utsattes för tortyr.

Donald Trumps företrädare Barack Obama såg till att stänga de hemliga fånglägren 2009, skriver The New Yorker.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag