Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya CIA-chefen drev hemligt tortyrfångläger

Gina Haspel drev ett hemligt tortyrfångläger där misstänkta terrorister utsattes för brutala förhörsmetoder.
Hon tar nu över posten som chef för CIA efter Mike Pompeo. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT

Under åren 2003-2005 styrde Gina Haspel hemliga fångläger där misstänkta terrorister utsattes för brutala förhörsmetoder som skendränkning, skriver The New Yorker.

Nu utses hon, som första kvinna, till chef för USA:s underrättelseorganisation CIA.

På tisdagen sparkade Donald Trump utrikesminister Rex Tillerson och meddelade att CIA-chefen Mike Pompeo tar över posten. Ny chef för CIA, USA:s underrättelseorganisation, blir Gina Haspel.

Enligt The New Yorker styrde hon mellan 2003 och 2005 hemliga fångläger där misstänkta terrorister förhördes på de mest brutala sätt. Fångarna nekades sömn, stängdes in i kistor och utsattes för skendränkning.

 

LÄS MER: Donald Trump sparkar utrikesministern 

 

Fånge torterades nästan till döds

Gina Haspel var bland annat en av de CIA-anställda som deltog i förhöret av den misstänka al-Qaida-terroristen Abu Zubaydah. Han torterades så pass illa att man vid ett tillfälle trodde att han var död.

Haspel, som gjort karriär inom CIA, var även en av dem som var med när inspelningar från förhöret med Abu Zubaydah och en annan misstänkt terrorist, Abd al-Rahim al-Nashiri, förstördes 2005, skriver The New Yorker. 

Kidnappade misstänkta terrorister

Enligt John Sifton vid människorättsorganisationen Human Rights Watch så var Gina Haspel inte bara inblandad i det hemliga CIA-projektet, känt under namnet R.D.I – som står för överlämnande, frihetsberövande och förhör. Förutom att hon var inblandad i tortyren av fångar så var hon även ansvarig för kidnappningar av misstänkta terroristerna från olika platser i världen. De kidnappade personerna lämnade hon över till andra länder där de utsattes för tortyr.

Donald Trumps företrädare Barack Obama såg till att stänga de hemliga fånglägren 2009, skriver The New Yorker.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!