Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya C-ledaren öppnar för uppgörelser med SD

Annie Lööf avgår som partiledare från Centerpartiet och räcker nu över facklan till Muharrem Demirok.
Muharrem Demirok valdes i dag till ny partiledare för Centerpartiet
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Den nya Centerledaren Muharrem Demirok signalerar en ny och betydligt mer öppen hållning till regeringen och Sverigedemokraterna än sin företrädare Annie Lööf. 

Till Expressen säger han att han ”hoppas att regeringen håller ihop” och att han står redo att göra upp – även med SD.

– Jag väntar på en inbjudan från Ulf Kristersson.

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/60-all-makt-at-murak&theme=spaceblack

Avståndstagandet till Sverigedemokraterna har mer än någon annan fråga varit den som kommit att förknippas med den nu avgångna Centerledaren Annie Lööf. 

Från Moderaterna och regeringen har man dock, enligt Expressens källor, förhoppningar på Muharrem Demirok, och uppger sig ha fått signaler om en annan attityd. 

S kan inte räkna med C

Och i en första intervju med Expressen efter partiledarvalet klargör Demirok att Socialdemokraterna långt ifrån kan räkna med Centerpartiets stöd vid en regeringskris. 

– Det är tydligt att vi pratade väldigt mycket om Sverigedemokraterna i valrörelsen och vi kanske tappade fokus på vad vi själva ville. Nu har vi ett helt annat läge. Sverigedemokraterna är en del av regeringsunderlaget och är med och påverkar och förhandlar i princip allting som kommer från regeringen, säger han.

Stödjer du Magdalena Andersson som ny statsminister om regeringen faller?

– Jag hoppas verkligen att regeringen håller ihop och att vi inte hamnar i en regeringskris i det känsliga läge vi befinner oss i. Och jag kan inte annat än utgå från att vi har en regering och vår statsminister heter Ulf Kristersson. 

Du säger att det inte är läge för en regeringskris nu?

– Jag kan inte ta ansvar för om regeringen håller ihop eller inte. Jag kan bara säga att Sverige är i ett väldigt känsligt säkerhetspolitiskt läge.

Väntar på inbjudan från Kristersson

Muharrem Demirok säger att Centerpartiet inte är berett att kliva in i ett samarbete där SD ingår eller har direkt inflytande och att Tidöavtalet visar problemen med att luta sig mot SD. Men att göra upp med regeringen och SD ser han inga problem med, och pekar på flera områden där han hoppas på breda uppgörelser. Men även Socialdemokraterna måste bjudas in, säger han. 

– Jag väntar på en inbjudan från Ulf Kristersson när det gäller energifrågan, när det gäller trygghetsfrågor. Jag är beredd, och kommer det en inbjudan kommer vi att delta i det här arbetet. Om det är så att det går brett. Om det är en inbjudan som bara går till Centerpartiet och vi förväntas vara med i en överenskommelse med regeringen och SD då är det inte en bred överenskommelse. 

Det är inte ett krav på att SD ska hållas utanför?

– Nej, jag väntar på en inbjudan, en bred inbjudan där vi kan ingå, men det är viktigt att ha med sig de förutsättningarna, Socialdemokraterna och Moderaterna är de två största partierna nu i opinionen, de behöver finnas med för att det ska finnas långsiktighet. 

Bryter mot Lööf-linjen

Trots förbehållen och en tydlig önskan att även S ska bjudas in till samtal med regeringen, är det en annan retorik än Annie Lööfs. Och hans öppenhet för att göra upp även med SD innebär att Ulf Kristersson kan komma att samla bredare stöd i flera frågor – något han efterfrågade så sent som förra veckan.

– Jag har hela min politiska karriär samarbetat med allianspartierna i Linköping och har oerhört god erfarenhet av det och tycker det finns väldigt mycket bra resultatet av det att ta med sig, säger Muharrem Demirok.

Vid sidan av energin och trygghetsfrågor ser Muharrem Demirok även förutsättningar för att göra upp med regeringen om skolan. Och kopplat till Nato-processen står Centerpartiets dörr vidöppen, enligt Demirok.

Något krav på att regeringen ska klippa banden till SD, som Magdalena Andersson framfört, har inte Demirok.  

– Vi sitter i ett knepigt läge, mitt besked till regeringen är att Centerpartiet kommer vara med och hjälpa till här. Vi kommer göra allt vi kan för att Sverige så snart som möjligt ska komma med i Nato. Det handlar inte om partier. Det handlar om Sveriges säkerhet.

Dubbla missen – säger fel förnamn

I dag valdes Muharrem Demirok till ny partiledare för Centerpartiet. Men på extrastämman där han valdes tycks inte alla ha helt lätt med den nya partiledarens förnamn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.