Nya skogsbränder har blossat upp: ”Extrema förhållanden”

Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Källa: SOS Alarm, uppdaterad klockan 15:15.
Foto: Grafik: Expressen
Uttorkningen beskrivs på kartan med sex olika graderingar, där röd (5E), ljusröd (5) och orange (4) färg representerar torra förhållanden – då är antändningsrisken stor. Graderingarna 5E och 5 förekommer i samband med långvarig torka, då det är mycket torrt även i djupare markskikt. Vid 5E och 5 är växtligheten mycket uttorkad och en antändning kan då leda till att en svår brand utvecklas.
Foto: SMHI
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen har uttryckt sitt stöd till alla som kämpar mot bränderna.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Svenska skogar står i brand.

Åtta fastigheter i Ljusdal har slukats och evakueringar pågår på flera platser – samtidigt som det första italienska vattenbombplanet har anlänt.  

I Ljusdal är läget nästan dubbelt så illa som i går – och enligt SVT kan ytterligare en by evakueras.

Under natten mot onsdagen kämpar räddningstjänsten och helikoptrar i Hälsingland för att stoppa spridningen.

 – Vi kraftsamlar allihopa, säger skadeplatschefen Mats Aakre, till P4 Gävleborg. 

De svenska skogarna brinner. 

Enligt SOS Alarm har det aldrig tidigare utfärdats så många VMA – viktigt meddelande till allmänheten – under så kort tid. 

Försvarsmakten har kallats in för att hjälpa till vid bränder i Hultsfred, Oskarshamn, Älvdalen, Ljusdal, Sveg, Ragunda, Sollefteå, Vidsel och Jokkmokk. Cirka 160 frivilliga från hemvärnet är hela tiden i beredskap och byts av. 

– Det kommer nya bränder så det kommer hela tiden nya förfrågningar som vi svarar på. De gör ett fantastiskt jobb, alla som avbrutit sina semestrar och lämnat sina familjer för att hjälpa till. Både hemvärnspersonal, räddningspersonal och civila, säger Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten.

Försvarsmakten har även en helikopter som vattenbombar i Älvdalen.

Norge har ställt  två helikoptrar till förfogande, utöver de sex som redan vattenbombar i Sverige. Men det räcker inte. 

– Vi har gjort en ny begäran till EU:s civilskyddsmekanism om helikopterresurser, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till Sveriges Radio. 

Bilden visar Försvarsmaktens insatser under måndagen.
Foto: Försvarsmakten

Boende uppmanades lämna området

På tisdagskvällen uttalade sig kungen om bränderna där han skickade sitt stöd till räddningsarbetarna. 

Under tisdagsförmiddagen uppmanades boende i Olingdal, Härjåsjön och Olingsjövallen i Härjedalens kommun att lämna området på grund av en skogsbrand som härjar i Fågelsjö-Lillåsen, väster om sjön Amsen.

Räddningstjänsten bekämpar fem stora skogsbränder i Ljusdals kommun och under tisdagen tog branden ny rejäl fart och på eftermiddagen började det blåsa kraftigt.   

– Det senaste är att två av bränderna har eskalerat kraftigt, både norrut och söderut, under dagen på grund av tilltagande vind och höga temperaturer, säger skadeplatschefen Hans Nornholm till Sveriges Radio. 

SR: Hur ser det ut om du jämför med läget i går? 

– Det ser jättemycket värre ut. Nästintill dubbelt så mycket som i går. Ytan är nästan tusen hektar. 

SVT Nyheter skriver att det kan bli aktuellt med att evakuera småorten Kårböle, i Ljusdals kommun, med 75 invånare. Invånarna rekommenderas att lämna orten nu – om man har möjlighet. 

Ett 50-tal personer har evakuerats från bränderna i Ljusdals kommun. Fyra helikoptrar, två norska och två civila, vattenbombar.

– Det har brunnit ner mellan fem och tio fastigheter under natten och dagen i området. Branden sprider sig fortfarande. Det är extrema förhållanden, det är sämre nu än när det brann i Västmanland 2014, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef vid räddningstjänsten i Södra Hälsingland.

Vid 18.30-tiden på tisdagen kom det in ett nytt larm om en skogsbrand sydväst om Färila i Ljusdals kommun, skriver SVT Gävleborg

Nya bränder under natten mot onsdagen

Vid 00.19 natten mot onsdagen kom ännu ett larm om en skogsbrand vid Björkvallstjärn i Ljusdals kommun efter att någon sett lågor. Omfattningen är i nuläget okänd.

– Man kommer att börja med att skicka en helikopter, säger Mia Lorén, teamledare vid SOS Alarm. 

Samtidigt pågick släckningsarbetet av de andra bränderna i Hälsingland, uppger P4 Gävleborg. Helikoptrar och räddningstjänst kämpade under natten för att begränsa spridningen under morgondagen och få branden under kontroll.

– Vi kraftsamlar allihopa, säger skadeplatschefen Mats Aakre, till P4 Gävleborg.

Även i Härjedalen kämpade räddningstjänsten med släckningsarbetet. Vid Fågelsjö-Lillåsen som i nuläget är den största branden i regionen har två helikoptrar kört hela natten mot onsdagen. Branden täcker en yta av 2300-2500 hektar och har spridit sig i tre riktningar – åt norr, öster och väster. 

– Det är ett riktigt, riktigt besvärligt läge. Personalen har gjort ett fantastiskt, heroiskt jobb, men det tar på dem, säger Jörgen Eriksson, stabschef vid Jämtlands räddningstjänstförbund vid 04-tiden på onsdagsmorgonen. 

Några nya evakueringar är än så länge inte aktuella. 

Under eftermiddagen och kvällen uppstod ytterligare två bränder. En på Äxingsmyrkullen i Bräcke kommun på 500 gånger 300 meter som inte är under kontroll, men där spridningen går mot en sjö. Ytterligare en brand på omkring 10-15 hektar uppkom vid Fotingen i Bergs kommun. Där används helikopter i släckningsarbetet. 

– Det låter som att vi kommer att få upp ett av flygplanen och det känns bra att få en sådan resurs. Vi försöker hålla liv i vattenbombningen under dygnets alla ljusa timmar, säger Jörgen Eriksson.

Stora oron: Masten för VMA kan falla

På flygfältet i Sveg befann sig under tisdagskvällen ett 20-tal evakuerade. 

– Den är så klart tryckt stämning eftersom deras hus och hem är hotade. Vad som händer nu under kvällen och natten vet vi inte, säger flygplatschefen Mathias Wiberg.

Han berättar att de precis fått MSB att prioritera en bränsleleverans till området för att kunna fortsätta flyga med helikoptrar ovanför det branddrabbade området.

– Just nu har vi åtta-tio helikoptrar. Vi hoppas verkligen att brandflygen kommer hit också, eftersom det här har utvecklats till en väldigt extrem skogsbrand. Det vi vet än så länge är att de kommer till Örebro i kväll och landar där för att tanka. Sedan är det MSB och räddningstjänsten som styr, säger Mathias Wiberg.

Samtidigt som kommunen förbereder för att eventuellt evakuera fler kommer beskedet att den lokala tv- och radiomasten utanför Sveg hotas av branden. Om masten skulle brinna och falla finns en risk för att VMA, viktiga meddelande till allmänheten, inte kan sändas ut.

– Den stora telekommunikationsmasten här i närheten är hotad, och man kommer att göra allt för att rädda den. Den är vital för vår kommunikation, säger Mathias Wiberg.

Natten mot onsdagen kämpade räddningstjänsten för att undanröja träd runt masten för att på så sätt kunna hålla branden borta.

En vattenbombarhelikopter på plats i Ljusdal
Foto: Elin Jönsson

Kommunalrådet: ”Förbereder oss på det värsta”

Anders Häggkvist (C), kommunalråd i Härjedalen, har under eftermiddagen suttit i krismöte med berörda aktörer inom kommunen. De vädjar nu om att få hjälp från luften.

– Vi förbereder oss på det värsta scenariot. När det nu brinner i trädkronorna kan den förflytta sig flera kilometer i timmen. Vi hoppas otroligt mycket att få hjälp från flygplanen. Branden är så stor geografiskt och det går fort.

– Brandmännen har inte fått så värst många timmars sömn, de arbetar i hetta, rök och panik. Det är väldigt ansträngt, säger Anders Häggkvist.

Tre byar med omkring 60 fastigheter har fått evakuera. Men nu ställer man också in sig på att Lillhärdal med omkring 500 fastigheter kan behöva lämna sina hem.

– Vi har en plan och en organisation för att lösa den biten också. Det är en fantastisk uppslutning från frivilliga, företag och räddningstjänst. Vi har en lång mejllista med folk som anmält sig som frivilliga och vi ska titta på hur alla kan hjälpa till på bästa sätt, säger Anders Häggkvist.

Brinner i Dalarna, Värmland och Jämtland

I Dalarna har Jerkersbodberget, mellan Leksand och Dala-Järna och Vansbro, vattenbombats under tisdagsmorgonen. 

I Pålgård och Näset i Ragunda kommun i Jämtland uppmanas alla som påverkas av branden att hålla sig inomhus samt stänga dörrar, fönster och ventilation.

Ett stort räddningspådrag arbetar också med en kraftig skogsbrand i Skillingmark i Eda i västra Värmland. En stor skogsbrand härjar också utanför Sysslebäck.

Det brinner även kraftigt på skjutfältet i Villingsberg i Kilsbergen utanför Karlskoga, skriver P4 Örebro


Markbrand i Nykvarn

Vid 17.00 på tisdagen biträder polisen räddningsledaren vid en markbrand som är i området kring Båglan i Nykvarn utanför Södertälje. 

Branden är 150 gånger 200 meter stor och påverkar trafiken på länsväg 509 i båda riktningarna. 

Polisens helikopter är med för att hjälpa räddningsledaren med en översikt av branden. 


Alla viktiga meddelanden till allmänheten

VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har utfärdats på flera håll.

I Pålgård och Näset i Ragunda kommun, Jämtlands län.

Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Näset. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

I Enskogen och Ljusdals kommun, Gävleborgs län.

Det brinner i och runtomkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

I Ängra och Ljusdals kommun, Gävleborgs län.

Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att  utrymma. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

I Trängslet, Dalarnas län.

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

I Kårböle, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

Det brinner i skog och mark. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

I Härjedalens kommun i Jämtlands län.

Det brinner i skogen i Olingdal och Härjåsjön med risk för snabb spridning. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma området. Det brinner i skogen vid Lillåsen, väster om sjön Amsen, med risk för snabb spridning till Olingsjövallen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma Olingsjövallen.

Källa: Sveriges Radio

Vattenbombplan från Italien väntas

På tisdagskvällen landade ett av de två italienska vattenbombplanen som förhoppningsvis ska sätta stopp för bränderna genom att vattenbomba i åtta dagar. Brandflygplan är av typen Canadair CL-415 med kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången. 

– Vi har fått förfrågningar från Gävleborg och Dalarna, och det är där de kommer att sättas in först, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på MSB. 

– Även Jämtland är aktuellt. 

Källa: SOS Alarm, uppdaterad klockan 15:15.
Foto: Grafik: Expressen

Här är skogsbränderna i Sverige just nu

Enligt SVT Nyheter pågår det vid 09.30-tiden på tisdagen mer en 80 bränder runtom i landet:


Dalarna 

- Sydost om Särna i Älvdalens kommun brinner det på ett 5 000 gånger 5 000 meter stort område. Under tisdagskvällen var branden ännu inte släkt, men läget stabilt. 

- Västerdalarna i ett område väster om Torgås och Lima. Under måndagskvällen var branden under kontroll, men blossade upp på nytt under tisdagen. 

- Jerkersbodberget mellan Leksand och Dala-Järna. Branden startade i lördags. Under tisdagskvällen fortsätter området att vattenbombas med helikopter. 

Gävleborg

- Flera skogsbränder i Ljusdals kommun. Branden vid Nötberget har blossat upp igen. Den stora branden några kilometer bort i Ängra har spridit sig sedan söndagen. En brand vid Tovåssjön växer. Det brinner även vid Enskogen norr om Laforsen. Vid 18.30-tiden på tisdagen kom det in ett nytt larm om en skogsbrand sydväst om Färila. 

Under natten till onsdagen startade en ny brand vid Björkvallstjärn.

- Två bränder härjar i Hälsingland. Den ena i Nordanstigs kommun, sydväst om Bergsjö. Den andra i närheten av Björsbo, nordväst om Hudiksvall. Minst en hektar skog brinner norr om Brännås i Hudiksvall kommun. 

Jämtland

- Det brinner på flera platser i Jämtland. En skogsbrand utanför Hammarstrand i Ragunda kommun är utom kontroll. 

Småland

- Skogsbrand utanför Korsberga i Vetlanda kommun. 

- En brand i ett skogsparti norr om Sund nära Arneby är nu under kontroll. 

- Ett skogsområde brinner i Norramåla mellan Åseda och Älghult. 

Uppsala

- Branden på ett område norr om flygfältet i Gimo, Östhammars kommun, är sent under måndagseftermiddagen under kontroll. 

- En skogsbrand mellan gamla och nya E4:an söder om Månkarbo. 

Stockholm 

- En markbrand pågår i området kring Båglan i Nykvarn. 

Värmland

- Skogsbrand öster om Årjäng. 

- Skogsbrand norr om Rämmen i Filipstads kommun. 

- Det brinner kraftigt på skjutfältet i Villingsberg i Kilsbergen, cirka sju kilometer öster om Karlskoga. 

- Skogsbrand i Ransby, strax söder om Syslebäck.

Norrbotten 

- Tre skogsbränder i Jokkmokk. 

- Två skogsbränder i Pajala. 

- En skogsbrand i Gällivare. 

Västerbotten

- Tre skogsbränder rasar i Vindelns kommun. 

Källa: SVT Nyheter

SMHI varnar för mycket höga temperaturer

Det stekheta julivädret gör det inte enklare för räddningstjänsten – tvärtom. 

Nu klass 2-varnar SMHI för extremt höga temperaturer även under tisdagen. I östra Svealand väntas uppemot 33 grader. Samtidigt uppmättes 34 grader i delar av Uppsala län under måndagen. 

SMHI varnar också för nya skogsbränder: "Det är extremt torrt i markerna och risken för bränder i skog och mark är extremt stor", skriver man på sin sajt

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, brandvarnar också på sin webbplats: "Risken för skogsbrand är extremt stor i stora delar av landet vilket gör att MSB i dag valt att aktivera EU:s civilskyddsmekanism och skickat in en begäran om brandbekämpningsflyg till ERCC.

Björn Westerdahl, kommunikatör vid Storstockholms brandförsvar, skriver i ett sms: 

”Vi hoppas att människor kan få upp ögonen för att det finns en påtaglig brandfara här och nu och att det kan vara den egna engångsgrillen, fimpen eller korvbrasan som orsakar nästa stora brand i Sverige. Polisen och räddningstjänsten kommer aldrig ha möjlighet att bevaka alla skogsområden och parker och därför måste du och jag ta vårt ansvar i skog och mark och följa det rådande eldningsförbudet. Bränder kan uppstå på naturlig väg, till exempel genom blixtnedslag, men vi måste alla hjälpas åt att förebygga de onödiga bränder som uppstår till följd av slarv, oaktsamhet och okunskap.”


LÄS MER: Eldningsförbud i stora delar av landet – det här gäller

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.