Nya bottensiffror för de rödgröna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De rödgröna har sitt lägsta väljarstöd sedan 2010 och är nu på samma nivå som Alliansen visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot.
Foto: Anna-Karin Nilsson
"Vi har ännu inte riktigt kunnat visa att vi kommer att leverera våra vallöften", säger partisekreteraren Carin Jämtin till Ekot.
Foto: Sven Lindwall

De rödgröna har sitt lägsta väljarstöd sedan 2010 och är nu på samma nivå som Alliansen visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot.

Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna att tappa väljarstöd.

– Vi har ännu inte riktigt kunnat visa att vi kommer att leverera våra vallöften, säger partisekreteraren Carin Jämtin till Ekot.

I Novusmätningen som Ekot rapporterar om på lördagsmorgonen närmar sig Socialdemokraterna samma bottennotering som partiet hade i början av 2012, då det stormade som mest runt partiledaren Håkan Juholt.

Socialdemokraterna har i helgen samlats till kongress i Västerås och Stefan Löfven presenterade där partiets nya jobbagenda och pratade återigen om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i Europa år 2020.

Alliansen större

Förklaringen till opinionssiffrorna handlar om oförmågan att leverera vallöften, enligt Socialdemokraterna själva.

– Det här är en sammanvägning av ett antal mätningar som varit nu under månaden där vi har haft ett lågt opinionsstöd, och det beror på att vi ännu inte riktigt har kunnat visa att vi kommer att leverera våra vallöften, säger partisekreteraren Carin Jämtin till Ekot och fortsätter:

– Till hösten, när vi lägger höstbudgeten och när vår politik börjar verka så kommer vi också att kunna höja opinionsstödet, säger hon.

Enligt majmätningen får Allianspartierna 40,8 procent och regeringspartierna S-MP får, tillsammans med V, 40,6 procent.

"Oro för framtiden"

Sverigedemokraterna får 15,4 procent av väljarstödet – det vill säga sin högsta notering hittills i Novus Svensk väljaropinion.

Carin Jämtin tror att SD:s rekordsiffra hänger samman med människors oro för framtiden.

– En oro för högre arbetslöshet, en oro för skolan och kravlösheten där, men också för få lärare i skolan och för dålig sjukvård till exempel, säger Jämtin till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.