De rödgröna har sitt lägsta väljarstöd sedan 2010 och är nu på samma nivå som Alliansen visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot. Foto: Anna-Karin NilssonDe rödgröna har sitt lägsta väljarstöd sedan 2010 och är nu på samma nivå som Alliansen visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot. Foto: Anna-Karin Nilsson
De rödgröna har sitt lägsta väljarstöd sedan 2010 och är nu på samma nivå som Alliansen visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Vi har ännu inte riktigt kunnat visa att vi kommer att leverera våra vallöften", säger partisekreteraren Carin Jämtin till Ekot. Foto: Sven Lindwall"Vi har ännu inte riktigt kunnat visa att vi kommer att leverera våra vallöften", säger partisekreteraren Carin Jämtin till Ekot. Foto: Sven Lindwall
"Vi har ännu inte riktigt kunnat visa att vi kommer att leverera våra vallöften", säger partisekreteraren Carin Jämtin till Ekot.  Foto: Sven Lindwall

Nya bottensiffror för de rödgröna

Publicerad

De rödgröna har sitt lägsta väljarstöd sedan 2010 och är nu på samma nivå som Alliansen visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot.

Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna att tappa väljarstöd.

– Vi har ännu inte riktigt kunnat visa att vi kommer att leverera våra vallöften, säger partisekreteraren Carin Jämtin till Ekot.

I Novusmätningen som Ekot rapporterar om på lördagsmorgonen närmar sig Socialdemokraterna samma bottennotering som partiet hade i början av 2012, då det stormade som mest runt partiledaren Håkan Juholt.

Socialdemokraterna har i helgen samlats till kongress i Västerås och Stefan Löfven presenterade där partiets nya jobbagenda och pratade återigen om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i Europa år 2020.

Alliansen större

Förklaringen till opinionssiffrorna handlar om oförmågan att leverera vallöften, enligt Socialdemokraterna själva.

– Det här är en sammanvägning av ett antal mätningar som varit nu under månaden där vi har haft ett lågt opinionsstöd, och det beror på att vi ännu inte riktigt har kunnat visa att vi kommer att leverera våra vallöften, säger partisekreteraren Carin Jämtin till Ekot och fortsätter:

– Till hösten, när vi lägger höstbudgeten och när vår politik börjar verka så kommer vi också att kunna höja opinionsstödet, säger hon.

Enligt majmätningen får Allianspartierna 40,8 procent och regeringspartierna S-MP får, tillsammans med V, 40,6 procent.

"Oro för framtiden"

Sverigedemokraterna får 15,4 procent av väljarstödet – det vill säga sin högsta notering hittills i Novus Svensk väljaropinion.

Carin Jämtin tror att SD:s rekordsiffra hänger samman med människors oro för framtiden.

– En oro för högre arbetslöshet, en oro för skolan och kravlösheten där, men också för få lärare i skolan och för dålig sjukvård till exempel, säger Jämtin till Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag