Ny bok om Stieg Larssons Palmeutredning släpps

Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL
Foto: PAOLO RODRIGUEZ / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Bokfabriken

Journalisten och författaren Jan Stocklassa har djupdykt i Stieg Larssons hemliga arkiv och hittat uppgifter om mordet på Olof Palme.

På måndagen publiceras hans nya bok ”Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet” – där en känd Palmehatare och hans medhjälpare pekas ut.

Palmehataren har tidigare haft alibi - men nu avslöjas att han kan ha varit på Sveavägen vid mordet.

Efter statsministermordet i februari 1986 började ”Millennium”-författaren Stieg Larsson omedelbart undersöka vilka enskilda personer eller grupper som han trodde kunde ligga bakom dådet.

Han var mycket engagerad i allt som rörde mordet.

– Där gick ju plötsligt alla vägar ihop: Studier av höger­extremister och den katastrof för svensk politik som mordet innebar, sa Stieg Larssons sambo, Eva Gabrielsson, till Svenska Dagbladet 2014.

Fram till sin död 2004 var Larsson intresserad av att försöka lösa mordet. 

”Om du börjar läsa om Palmemordet är det svårt att sluta”

När Jan Stocklassa öppnade Stieg Larssons arkiv upptäcktes en omfattande kartläggning av mordet och bland dokument, brev, artiklar och fotografier fanns nya ledtrådar. Bland annat redovisas i boken en rad högerextrema personer och organisationer som Stieg Larsson bedömde som intressanta för Palmeutredningen.

Det är i dessa dokument som den nya boken tar sitt avstamp.

Boken bygger på Stieg Larssons research men det är författarens egen teori om hur mordet gick till som presenteras. En känd Palmehatare, och en medhjälpare till denne, pekas ut som möjliga gärningsmän. Palmehataren har tidigare bedömts ha alibi för mordkvällen genom hustrun. Men i en ny intervju med författaren säger nu hustrun att maken var utomhus på kvällen och att det är oklart när han kom hem:

– På kvällen tittade vi på nionyheterna på tv och så sa (mannens namn) att han skulle lägga på pengar på bilen. När jag tänkt på det efteråt så betalar man ju inte för parkering på fredagar. Det är ju gratis över helgen. Sen gick jag och lade mig och somnade. Och när jag vaknade senare så såg jag bara en skugga som stod bakom glasdörrarna.

Stieg Larsson.
Foto: LEIF BLOM / TT NYHETSBYRÅN

Enligt författarens teori är Palmehataren och hans medhjälpare utrustade med revolvrar och någon av dem, oklart vem, utför mordet. Men bakom mordet finns också flera andra enheter enligt teorin: en planeringscell som styr operationen, sydafrikanska agenter, svenska poliser och säkerhetsmän samt svenska högerextremister. Stieg Larsson skickade material till Palmegruppen

Redan 2014 skrev Jan Stocklassa en lång artikelserie i Svenska Dagbladet om de hemliga Palmespåren. 

Enligt SvD sammanställde Stieg Larsson bland annat sitt material och skickade det, efter att ha kompletterat med egen information, till Palme­gruppen hösten 1987.

Enligt boken har nu också de nya uppgifter som framkommit nyligen lämnats över till Palmeutredningen.

Författaren Jan Stocklassa.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / EXPRESSEN

Boken innehåller aldrig tidigare publicerade texter

På söndagskvällen ville Jan Stocklassa vänta med att kommentera uppgifterna som framkommer i boken tills den utkommer.

Tror du att det kommer bli stor uppståndelse kring boken? 

– Ja, det tror jag, säger Jan Stocklassa. 

Boken släpps måndagen den 5 november av förlaget Bokfabriken.

Enligt boken har de nya uppgifter som framkommer lämnats över till Palmeutredningen.

LÄS MER: 8 frågor och svar om mordet på Olof Palme 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.