Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya bluffen som eldar på hatet mot tiggarna

Här är lappen som med en rad felaktiga faktauppgifter eldar på hatet mot tiggarna.

En tiggarliga i Uppsala har identifierats och polisanmälts efter inkomster på upp till 900 000 kronor i månaden. Ligan sprider dessutom tuberkulos.

Det hävdas i en Ica-lapp som har delats över 3 500 gånger på Facebook. Men allt är en bluff.

– Jag har ingen aning om var det här kommer ifrån. Någon sådan anmälan har jag inte sett och jag kan inte erinra mig om att de här sakerna ens har varit uppe för diskussion, säger Christer Nordström presstalesperson för Uppsalapolisen, till Expressen.

De senaste månaderna har tiggarhatet i Sverige vuxit sig allt starkare. En butikschef i Göteborg anklagades för att ha hällt vatten över en tiggare och på Ica i Fornås satte en annan chef upp en stor skylt som uppmanade kunderna att "inte ge tiggarna någonting!".

I tisdags attackerades tiggare av ett gäng ungdomar i Kista och i sociala medier sprids hatbudskap och konspirationsteorier.

Finns inga anmälningar

Det senaste i raden är en lapp på Ica i Sävja som har delats över 3 500 gånger på Facebook. Lappen, som sattes upp på butikens annonstavla, gör gällande att den tiggande kvinnan utanför butiken ingår i "en tiggarliga på 6-7 personer". Lappförfattaren skriver även att pengarna tas om hand av en universitetsutbildad rumän som tjänar "minst 700 000 till 900 000 kronor" per månad.

Författaren hävdar att mannen är identifierad och polisanmäld. Men uppgifterna i lappen är av allt att döma en bluff. Enligt Christer Nordström, presstalesperson för Uppsalapolisen, finns det inga anmälningar överhuvudtaget.

– Jag har ingen aning om var det här kommer ifrån. Någon sådan anmälan har jag inte sett och jag kan inte erinra mig om att de här sakerna ens har varit uppe för diskussion, säger han till Expressen.

Avfärdar uppgifterna helt

I lappen varnas även kunder för att de kan smittas med tuberkulos om de ger pengar till kvinnan.

"Flickan har antagligen TBC. Får du TBC, kanske först om några år har du antagligen smittats av en rumänsk tiggare", skriver personen.

Det är dock något som Folkhälsomyndigheten och tuberkulosexperten Jerker Jonsson avfärdar helt och hållet.

– Det ligger absolut ingenting i det där. Alltihop låter helt absurt. Tuberkulos smittar inte på det viset. Risken för att man ska smittas utomhus är i princip noll. Och dessutom har vi inte massa fall av rumäner som har tuberkulos i Sverige, säger Jerker Jonsson till Expressen.

Chefen tog ner lappen

Polisen Christer Nordström förklarar att liknande lappar har satts upp på flera ställen runtom i Uppsala. Han berättar även att det finns en irritation mot tiggare i länet.

– Jag får dagligen samtal om detta. De flesta människor som ringer är väldigt upprörda. Många tycker inte att man ska behöva sitta på gator och torg här. Sen kommer det även samtal från butiksägare som stör sig på musiken som spelas. Repertoaren är inte den bredaste och det är samma låtar hela tiden, säger Nordström, och fortsätter:

– Men det här är ju ingen polisiär fråga. Det här är medborgare som har full rätt att vara på de här platserna.

Enligt Icas butikschef sattes lappen upp av en okänd person på butikens annonstavla. Chefen tar "kraftigt" avstånd från lappen och berättar att den togs bort så fort personalen fick kännedom om den.

– Hade någon frågat oss om det var okej att sätta upp den så hade personen fått blankt nej, säger chefen till Expressen.