Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bilderna på dödsdömde KI-forskaren i fängelset

Nya bilder visar den utmärglade KI-forskaren Ahmadreza Djalali i det ökända Evin-fängelset i Teheran.
Foto: PRIVAT
Dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali väger bara 56 kilo i dag.
Foto: PRIVAT

Här är nya bilderna på dödsdömde Ahmadreza Djalali i skräckfängelset.

Den utmärglade KI-forskaren kämpar nu för att överleva – två år efter att iranska myndigheter fängslade och anklagade honom för spioneri.

– Situationen blir värre och värre för varje dag, säger hustrun Vida Mehrannia.

Samtidigt kommer nu en parlamentarisk delegation från Iran till Stockholm.

Det har gått exakt två år sedan Ahmadreza Djalali, katastrofforskare vid Karolinska institutet i Solna, greps av iransk polis 26 april 2016 när han var på en föreläsningsresa i Iran för att besöka olika universitet i sitt ursprungliga hemland.

Sedan dess har hans fru och två barn hemma i lägenheten i Stockholmsförorten Kista inte fått träffa sin make och pappa.

– Våra barn saknar honom, min sexårige son frågar varje dag efter sin pappa och vill att han ska följa med honom till skolan, säger Vida Mehrannia.


LÄS MER: Dödsdom mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali fastställd 


Hustrun Vida Mehrannia i Kista kämpar för att hennes make ska bli fri.
Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI

"Hans hälsa är i fara"

Expressen kan i dag visa nya bilder på Ahmadreza Djalali, tagna i det ökända Evin-fängelset i Teheran där KI-forskaren sitter fängslad. Bilderna visar tydligt hur han har magrat under tiden i fängelse, och skillnaden är stor från fotografiet på den glada och välmående man som hittills publicerats. 

– Hans hälsa är i fara. Han har tappat över 20 kilo och väger bara 56 kilo nu. Vi har via hans advokat bett om att han ska få läkarvård på sjukhus men myndigheterna har vägrat honom det hittills, säger Vida Mehrannia.

Iranska myndigheter dömde Ahmadreza Djalali till döden i oktober förra året och anklagar honom för att ha spionerat åt Israels underrättelsetjänst Mossad.

Domen har fördömts av såväl människorättsorganisationen Amnesty som av flera västeuropeiska regeringar.

Ahmadreza Djalali greps för två år sedan, 26 april 2016, under en föreläsningsresa i Iran.
Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT

Ber om hjälp från svenska regeringen

Utrikesminister Margot Wallström, S, har tagit upp hans fall flera gånger med iranska företrädare. I februari i år beviljades KI-forskaren, som tidigare enbart haft permanent uppehållstillstånd i Sverige, svenskt medborgarskap. Förhoppningen är att svenska regeringen därigenom ska kunna öka påtryckningarna på Iran för att han ska släppas.

Men Vida Mehrannia anser inte att svenska regeringen gör tillräckligt:

– De säger till mig att de tagit upp hans fall och följer hans situation, men jag vet inte alls vad som händer. När jag pratade med min man på telefon nyligen sa han "jag behöver verkligen hjälp från svenska regeringen".

Samtidigt anländer en iransk parlamentarisk delegation till Stockholm under torsdagen. De är inbjudna av Irans ambassad för ett två dagar långt besök.

– Det är inom ramen för ett löpande parlamentariskt utbyte. Det är inte vi som ansvarar för den här delegationen utan det är Irans ambassad, säger Sofia Karlberg på utrikesdepartementets pressavdelning.

UD: Vi tar kontinuerligt upp fallet

Det är oklart om delegationen kommer träffa representanter för UD under besöket för att diskutera Ahmadreza Djalalis fall.

– Men vi tar kontinuerligt upp fallet på hög nivå och det gör vi med företrädare för Iran så väl här i Stockholm som i Teheran. Vi framför också vid de här tillfällena väldigt tydligt vår syn och EU:s syn på dödstraffet och vi har krävt att dödsdomen inte verkställs, säger Sofia Karlberg.


LÄS MER: KI-forskaren Ahmadreza Djalali får svenskt medborgarskap 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.