Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördaren monterade kameror i korridoren

Den misstänkte massmördaren Stephen Paddocks livlösa kropp hittades på hotellrummets golv omgiven av vapen.
På bilder inifrån hotellsviten ser man mängder av skjutvapen som ligger slängda i soffor och fåtöljer.
En AK-47 hittades i rummet.
Tre FN-15-gevär fanns i rummet.

Polisen har hittat sammanlagt 47 skjutvapen efter masskjutningen på lyxhotellet Mandalay Bay i Las Vegas

Stephen Paddock tycks ha planerat dådet in i minsta detalj och hade även riggat upp kameror i hotellkorridoren för att kunna se om poliser var på väg mot honom.

Han hade dessutom överfört motsvarande 800 000 kronor till en okänd mottagare i Filippinerna.

När flickvännen återvände till USA på onsdagen fördes hon direkt i väg av FBI-agenter och förhoppningen är nu att hon ska kunna ge svar på vad som kan ligga bakom vansinnesdådet.

 

Stephen Paddock, 64, misstänks ha planerat masskjutningen från lyxhotellet Mandalay Bay hotell noggrant. 

Han checkade in på hotellet i Las Vegas redan på torsdagen den 28 september och förde under helgen metodiskt in tio resväskor med vapen, skriver Daily Mail.

Polisen sade under en presskonferens natten mot onsdag att Paddock även hade monterat två kameror i hotellkorridoren samt en i titthålet på dörrens till hans rum. 

– Det fanns kameror utanför och inne i hotellrummet. Jag antar att han ville se om någon kom nära, säger Joe Lombardo, sheriff i Las Vegas.

Släppte filmer från polisernas kroppskameror

Polisen släppte även filmer från polisernas kroppskameror under jakten på Paddock där man hör skottlossning som enligt polisen pågick i minst nio och max elva minuter.

Enligt polisen ska han ha gjort transaktioner för minst 10 000 dollar på casinon under de senaste veckorna. Han hade också överfört motsvarande 800 000 kronor till Filippinerna – till en okänd mottagare.  Det är dock oklart vad pengarna skulle användas till

På söndagskvällen lokal tid hade omkring 22 000 personer samlats utanför Mandalay Bayt för att ta del av Route 91 Harvest Festival. 

Paddock knackade ett hål i fönstret i lyxsviten på 32:a våningen med en hammare och lät sedan kulorna regna ner över folksamlingen. 59 människor dödades och 527 skadades innan Paddock själv tog sitt eget liv.

Handskriven lapp hittades intill Paddocks kropp

Nya bilder inifrån hotellrummet kastar nytt ljus över attacken och den enorma vapenarsenal som Paddock laddat upp med. 

Bredvid den misstänkte massmördarens livlösa kropp på hotellrummets golv syns mängder med vapen och ammunition. På ett bord intill hans kropp hittades även en penna, en tejprulle och en handskriven rosa lapp. Det är dock fortfarande oklart vad som stod på lappen.

 

LÄS MER: Mördarens sista drag – föra över 800 000 kronor

På hotellrummets golv syns mängder med vapen och ammunition.

Avlossade mer än hundra skott per minut

Sammanlagt har polisen hittat 47 vapen på tre olika platser. Inne i Paddocks hotellrum  påträffades 23 skjutvapen slängda i soffor och fåtöljer. 

Tolv av vapnen ska ha modifierats för att göra dem helt automatiska. Två av dem ska enligt Daily Mail ha varit halvautomatiska AR-15-gevär. 

Det gjorde det möjligt för Paddock att avlossa mer än hundra skott per minut. Vapnet ska även ha haft ett holografiskt sikte och ett överdimensionerat magasin, vilket betyder att Paddock hade möjlighet att avlossa längre serier av skott innan han behövde ladda om.

19 vapen hittades i hans hem i Mesquite i Nevada och de övriga fem på en adress i Reno i samma delstat, rapporterar Reuters. 

Paddock hade köpt sina vapen i fyra olika delstater: Nevada, Utah, Kalifornien and Texas.

Förutom alla vapen hittade polisen även flera kilo ammoniumnitrat som kan användas för att bygga bomber. Det var den typen av ämne som användes i den bomb som dödade 168 människor Oklahoma City-bombningen 1995.

Polisens insatsstyrka stormade Paddocks rum 72 minuter efter att attacken startat. Enligtpolisen hann Paddock skjuta i nio minuter efter att det första larmsamtalet inkom. 

På flera av polisens bilder inifrån hotellet syns förödelsen i hotellkorridoren och inne på hotellrummet, som nu är avspärrad för teknisk undersökning. 

En kamera ska enligt Daily Mail ha varit installerad vid ingången i en serveringsvagn så att Paddock kunde upptäcka när polisen var på väg. 

Enligt polisen ska han ha skjutit medan de arbetade med att bryta upp dörren men när de väl tog sig in i hotellsviten hade han hunnit ta sitt eget liv. 

 

LÄS MER: Jonathan räddade många liv – träffades själv i nacken 

En Colt AR-15 hittades i rummet.

Paddocks flickvän tillbaka i USA – ska förhöras

Motivet bakom den dödliga attacken är fortfarande en gåta för polisens utredare. På onsdagen kom dock Paddocks flickvän Marilou Danley tillbaka till USA efter att ha varit i Filippinerna. Hon möttes av federala agenter på flygplatsen i Los Angeles, rullades i väg en en rullstol och ska nu förhöras. Förhoppningen är hon ska kunna ge svar på flera av de frågor polisen har om Paddock och hans motiv till dådet. Hon beskrivs av polisen som "en person av intresse".

Danley är australiska och enligt CNN har myndigheterna i både Australien, USA och Filippinerna har varit inblandade i sökandet efter henne. Hon anlände till Filippinerna den 25 september från Tokyo. 

Grannar till part som USA Today pratat med säger att paret "höll sig för sig själva" och att de senast såg dem tillsammans i början av augusti.

 

Paddocks flickvän Marilou Danley fördes bort av polis när hon anlände i Los Angeles på onsdagen. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

På ytan passar Paddock inte in i bilden av en typisk massmördare, han är äldre än än den typiske gärningsmannen bakom skjutningar och det är inte känt att han ska ha lidit av några former av psykiska problem. 

Tjänade miljoner på fastighetsaffärer

Han ska i sitt vuxna liv ha flyttat mellan 27 olika adresser i Nevada och Florida, men förutom det ska han ha levt ett till synes tillbakadraget liv. 

Paddock var ostraffad sånär som på en trafikbot. 

Han arbetade med att investera i fastigheter i staden Mesquite där han bodde, men även i Kalifornien och i Texas. Enligt hans bror tjänade han miljoner på fastighetsaffärerna.

Under onsdagen kommer Donald Trump att besöka Las Vegas. Presidenten kommer att träffa polis, räddningstjänst och några av de över 500 människor som skadades i masskjutningen.