Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya bilder visar: Enormt istäcke har kollapsat i Antarktis

Temperaturerna vid både Nordpolen och Sydpolen är alarmerande höga enligt experter.
Satellitbild av shelfisen känd som Conger tagen 9 januari 2022.
Foto: Nasa
Satellitbild av Conger tagen 23 januari 2022.
Foto: Nasa

Nya satellitbilder från Nasa visar att en så kallad shelfis – lika stor som Rom – har kollapsat i Östantarktis. 

Kollapsen skedde i samband med att man uppmätt rekordhöga temperaturer i området den senaste tiden. 

Forskare menar att detta är början på vad vi kan väntas se hända framöver.

Nya satellitbilder visar hur en shelfis, lika stor som Italiens huvudstad Rom, har kollapsat i Östantarktis, rapporterar The Guardian

Conger, som shelfisen kallas, är ett 1 200 kvadratkilometer stort istäcke och kollapsen skedde efter flera dagar av rekordhöga temperaturer i Östantarktis.

Shelfis är en glaciäris som pressas ut över vattnet runt Antarktis kust och bildar en sorts ”hylla”. Dessa är viktiga för att hålla tillbaka inlandsisen så att de inte pressas ut i havet och smälter, vilket gör att havsnivåer ökar. 

Catherine Colello Walker, forskare vid Woods Hole Oceanographic Institution och Nasa, menar att trots att Conger är en relativt liten shelfis så är det en av de mest betydande kollapserna i Antarktis sedan tidiga 2000-talet. 

– Det kommer sannolikt inte ha enorma effekter, men det är ett tecken på vad som kan ske framöver, säger hon.  

”Kollaps snarare än naturligt beteende”

Enligt Andrew Mackintosh, professor vid Monash University i Melbourne, Australien, är det naturligt att shelfisar tappar massa men att detta kan vara ett undantag från det normala.

– Detta tycks vara en kollaps snarare än ett naturligt beteende. Själva kollapsen kan dock ha drivits av att ytan smält som resultat av de extremt varma temperaturerna som nyligen uppmättes i den här regionen. Mer bevis behövs för att kunna koppla denna kollaps till den senaste uppvärmningen, säger han.

https://twitter.com/icy_pete/status/1507196466699378691?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507196466699378691%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2F2022%2Fmar%2F25%2Fsatellite-data-shows-entire-conger-ice-shelf-has-collapsed-in-antarctica

Sedan mitten av 2000-talet har Conger långsamt minskat i storlek. Men sedan 2020 har det gått i allt snabbare takt. 

Den 4 mars i år hade Conger förlorat mer än hälften av sin yta. 

De nya satellitbilderna från Nasas Copernicus Sentinel-1 visar isens rörelser började mellan 5 och 7 mars. Sannolikt är detta i samband med de rekordhöga temperaturerna som uppmättes under samma period. 

Då Conger är en relativt liten shelfis kommer kollapsen inte ha en större påverkan på havsnivåerna, menar Matt King, professor vid Australian Centre for Excellence in Antarctic Science. 

Men likt Walker, tror han att detta är ett tecken på vad som kommer ske i framtiden.

– Vi kommer att se fler shelfisar lösas upp i framtiden med klimatuppvärmningen. Vi kommer att se massiva shelfisar – mycket större än denna – lösas upp. Även de som håller tillbaka mycket is – tillräckligt för att verkligen driva upp globala havsnivåer, säger King. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.