Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bilden på Navalnyj efter ryska giftattacken

Svenska och franska laboratorier bekräftar att det var nervgiftet novitjok som förgiftade ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj, skriver flera medier. Svenska FOI fick uppdraget den 5 september – och var klara redan dagen efter. Rikard Norlin, kemvapenexpert FOI säger att det handlar om ett massförstörelsevapen.
Navalnyj berättar om återhämtningen på Instagram.Foto: Instagram
Foto: SERGEI CHIRIKOV

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är på benen inne på sjukhuset.

Han skriver att vägen till återhämtning är lång, och tackar de tyska läkarna för sitt liv.

”De gjorde mig från en 'tekniskt levande människa', till någon som har alla chanser att bli en man i det moderna samhället igen – som snabbt kan scrolla igenom Instagram och förstå, utan att behöva tänka, var man ska sätta likes.” skriver Navalnyj själv på Instagram.

I helgen är det en månad sedan oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj misstänks ha förgiftats med hjälp av Novitjok.

Tidigare i veckan skrev Navalnyjs team på Instagram att de börjat samla bevis för att klarlägga händelseförloppet. De är övertygade om att han förgiftats genom vattenflaskor på sitt hotellrum.

Förra måndagen väcktes den ryske oppositionspolitikern ur sin koma. På en bild Navalnyj lagt ut på Instagram, ser det ut som att han försiktigt tar sig ned för en trappa.

Han skriver att vägen mot ett normalt liv är ”tydlig, men lång.”, och att han fortfarande har svårigheter med att hälla upp ett glas vatten. 

”Telefonen i mina händer är värdelös som en sten”, skriver han.

https://www.instagram.com/p/CFUAPu8llSO/?utm_source=ig_web_copy_link

Beskriver hur han blivit en verklig människa

Navalnyj skriver att han till alldeles nyligen inte kände igen andra människor. Han förstod inte hur han skulle prata. En läkare brukade komma in till hans rum varje morgon med en liten tavla och fråga vad de skulle skriva på den i dag. Navalnyj beskriver att det gjorde honom förtvivlad:

”För även om jag redan förstod i allmänhet vad läkaren ville, förstod jag inte varifrån jag skulle få orden. Var hittar jag ett ord och hur man får det att betyda något?”.

Benen skakar när han går upp ned för trappor nu, men han förstår vad han ska göra, skriver han.

”Och innan hade jag bara stått där och stirrat.”, berättar Navalnyj och fortsätter:

”Så det finns fortfarande många problem att lösa, men de fantastiska läkarna vid Charitésjukhuset i Berlin har löst huvudproblemet.”

Aleksej Navalnyj var i ett flygplan på väg från Sibirien till Moskva när han plötsligt insjuknade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.