Nya bevisningen mot SD-toppen Lundgren

David Baas på vid Göta Hovrätt där rättegången mot SD-politikern inleds.
Peter Lundgren när han i EU-valrörelsen 2019 konfronterades med de bandade samtalen där en kvinnlig partikamrat vittnade om att han tagit henne på brösten mot hennes vilja.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Peter Lundgren under rättegången i Jönköpings tingsrätt i oktober förra året.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Chefsåklagare Maria Sterup.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

EU-parlamentarikern Peter Lundgren, SD, friades i tingsrätten från sexuellt ofredande.

När målet nu tas upp i hovrätten har åklagaren ny bevisning - bland annat ska intervjun i Expressen där Lundgren medger att han tog sin kvinnliga partikamrat på brösten mot hennes vilja spelas upp i rättssalen.

– Han hade minnesförlust när vi var i tingsrätten och han hade klart minne både under förundersökningen och i intervjun med Expressen, säger chefsåklagare Maria Sterup.

I samtalen vittnade partikamraten om hur Lundgren tagit henne på brösten på ett hotellrum i Nacka under ett partiarrangemang 2018 och att hon då fick panik:

– Ja, han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick såna panik… Jag fick panik, sa kvinnan.

Lundgren: ”Hon satt i knäet på mig”

När målet togs upp i tingsrätten sa sig Peter Lundgren bara minnas att det var en trevlig kväll på hotellrummet och inte så mycket mer:

– Jag minns i dag att vi hade en jättetrevlig kväll, det var dans och musik och ganska mycket dricka.

Om händelsen där han ska ha tagit henne på brösten sa han:

– Hon satt i knäet på mig, men sedan minns jag inte. Jag har inga tydliga minnesbilder.

Chefsåklagare Maria Sterup sa i tingsrätten att Lundgrens minnesförlust inte är trovärdig. När målet nu når Göta hovrätt ska hon därför spela upp den intervju som Expressen gjorde med SD-toppen i slutet av EU-valrörelsen i maj 2019.  

Erkände i Expressenintervjun

Lundgren hade då fått höra delar av de bandade samtalen, utan röstförvrängning, där den kvinnliga partikamraten berättade om hur han tog henne på brösten. Han medgav då att han tagit henne på brösten:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, sa han inför Expressens tv-kamera.

I polisförhör medgav Lundgren också att han tagit kvinnan på brösten. Han sa då att kvinnan ”utmanat” honom och att hon ”blinkade med ena ögat” mot honom:

– Hon lutade sig fram mot mig och flirtade lite och då tog jag henne på brösten, väldigt snabbt grepp och sen sa hon nej och hoppade upp och fortsatte dansa.

Men när målet togs upp i tingsrätten sa sig Lundgren alltså inte längre minnas att han tagit henne på brösten. Chefsåklagare Sterup säger om varför Expressenintervjun ska spelas upp i hovrätten:

– Det beror på att han hade minnesförlust när vi var i tingsrätten och att han hade klart minne både under förundersökningen och i intervjun med Expressen - då har han klart för sig vad det är som har hänt.

Originalljudfiler ny bevisning

I den friande tingsrättsdomen riktades fokus mot att åklagaren inte hade tillgång till originalljudfilerna utan bara delar där kvinnans röst var förvrängd. I domen står att det är ”fullt möjligt att anta att den person som hörs Expressens inspelning” är den kvinnliga partikamraten, men samtidigt att ”det inte är möjligt att göra någon säker identifiering av vem rösten tillhör.” 

Men inför hovrättsförhandlingen har åklagaren tagit del av originalljudfilerna - vilket Expressen kunde avslöja i november förra året. Filerna har skickats till Nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys som konstaterat att de har manipulerats ”genom att material har lagts till eller tagits bort”.

När Expressen ställer frågor till chefsåklagare Sterup om betydelsen av originalljudfilerna säger hon:

– Jag vill inte kommentera detta innan rättegången.

Advokaten: ”Klippt och klistrat”

Lundgrens försvarare, advokat Tor Åström, har i skrivelser tagit upp NFC:s analyser och menat att de kan tyda på att någon har ”klippt och klistrat” i ljudfilerna. Chefsåklagare Sterup har då svarat att analyserna av ljudfilerna ”visar att inget har lagts till” och att ordet manipulering i sammanhanget handlar om att det inte rör sig om en ”kontinuerlig inspelning”. För att förklara detta har Sterup kallat ett expertvittne från NFC till hovrätten.

Expressen har sökt Peter Lundgren. Hans advokat Tor Åström säger om originalljudfilerna:

– Det är bevisat att det är någon som har mixtrat med de här filerna. Antagligen med enkel teknologi, att man sitter och trycker stop och rec. Med tanke på det så har det nya materialet inte så stor betydelse i förhållande till det som fanns i tingsrätten.

”Besvärlig period” för Lundgren

Åström tror inte att Expressenintervjun med Lundgren - där SD-toppen medgav att han tagit kvinnan på brösten - har betydelse för målet i hovrätten:

– Det tror jag inte egentligen, för mycket av målet i tingsrätten handlade om Peter Lundgrens egna minnesbilder av det hela. Peter Lundgren sa att det här var en besvärlig period, att det var en pressad period. Han kunde i tingsrätten säga att han hade de och de minnesbilderna och där stannade tingsrätten.

Den kvinnliga partikamraten har själv inte velat medverka under utredningen och hon har sagt att åtalet är emot hennes vilja. Rättegången mot Lundgren hålls i Göta hovrätt på måndag.

Baas om nya bevisningen

Hör reportern i samband med avslöjandet i november förra året.

Se också:

Orden i Expressen-intervjun kan fälla Peter Lundgren. Inslag från november 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.