Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beviset: Planet MH370 blev saboterat

Utredare tror att olycksplanet genomförde en flera timmar lång kontrollerad flygning söderut över Indiska oceanen. Planet på bild är identiskt med MH370.
Foto: Diego Azubel / Epa / Tt
Haveriutredningen tror nu därför att planet slog i vattnet längre sydväst än var man sökt hittills.

LONDON. De australiska haveritutredarna har funnit möjlig ny bevisning för att någon ombord mixtrade med elektroniken i cockpit ombord på MH370.

Planet drabbades av ett oförklarligt strömavbrott.

Det kan ha varit ett försök att undgå radarn, tror utredarna.

Det har nästa vecka gått fyra månader sedan MH370 försvann under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking med 239 personer ombord. Planet försvann den 8 mars utan ett spår.

Det är Australien som leder sökandet eftersom Boeing 777:n tros ha kraschat i södra Indiska Oceanen, väster om Australien.

Ny rapport

De australiska myndigheterna har just publicerat en rapport om MH370. De tror nu bland annat att planet antagligen flög på autopilot och att alla ombord var medvetslösa eller döda när planet kraschade.

Men konstiga saker hände tidigare under flygningen. Cirka 90 minuter efter start så gjorde planet ett oväntat försök att logga upp sig mot en satellit.

Det är ovanligt att sådant äger rum mitt under en flygning och kan bero på flera olika faktorer. Men rapporten tror egentligen att bara en orsak är den troliga:

”En analys genomfördes och med tanke på när login begäran gjordes så är den troligaste orsaken att strömmen ombord tillfälligt slagits av.”

Flygexperten David Gleave vid Loughborough University säger till Daily Telegraph att elavbrottet kan ha orsakats av någon i besättningen som försökte slå av all kommunikationsutrustning ombord för att medvetet undvika att bli upptäckt av radarn.

Han får medhåll av Peter Marosszeky, flygexpert vid University of New South Wales i Australien.

– Det ser ut som en medveten handling för att slå av strömmen till vissa system på planet.

– Personen som gjorde det måsta verkligen ha vetat vad han gjorde. Det ser ut som en medveten handling för att kapa eller sabotera planet.

"Vi kan inte förklara det"

Planet gjorde ännu en inloggningsbegäran sex timmar senare, men det tros ha skett när planets bränsle tagit slut och det var på väg att krascha i havet.

– Det verkar som om strömmen slagits av två gånger, säger Chris McLaughlin på satellitkommunikationsbolaget Inmarsat.

– Det är ett annat litet mysterium. Vi kan inte förklara det. Vi vet inte varför. Vi vet bara att det skedde.

I mars rapporterades det också att någon ombord slagit av planets transponder cirka 80 minuter in i flygningen. Det är transpondern som anger planets position för omvärlden.

Malaysisk polis har dragit slutsatsen att planets pilot Zaharie Ahmad Shah är den trolige aktören, i fall planet trots allt inte drabbats av något plötsligt mekaniskt haveri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.