Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bevis mot Lindstedt: Mejl ska avslöja brottet

Upprepade larm om att Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt inte skötte fallet – Leif Brännström berättar tidigare i år.
Kinaambassadören Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åklagaren Henrik Olin.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui ska vittna i rätten.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagare Henrik Olin lägger fram ny bevisning i målet mot tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt.

Det är ett mejl från utrikesdepartementet till Anna Lindstedt, som enligt åklagaren stärker att Lindstedt agerat egenmäktigt.

Lindstedt anklagas för brott mot rikets säkerhet och står åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter att ha anordnat ett möte på ett hotell i januari 2019.

Syftet var bland annat att komma framåt i ärendet med förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina. På mötet deltog bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska affärsmän. Angela Gui säger att hon pressades att hålla igen i sin kritik mot Kina.

Åklagare Henrik Olin började torsdagens förhandling med att lägga till kompletterande bevisning i målet.

”Smula olyckligt”

Det rör sig om ett mejl från en handläggare vid konsulära enheten på utrikesdepartementet till Anna Lindstedt som handlar om ett möte som Lindstedt arrangerat med Angela Gui 2016, strax innan Lindstedt blev Kinaambassadör.

I mejlet står att det ”är en smula olyckligt” att det var Angela Gui som informerade UD om mötet. Handläggaren skriver vidare att kontakterna med Angela Gui ska kanaliseras via konsulära enheten.

Enligt åklagaren stärker detta att Anna Lindstedt agerat egenmäktigt i och med sin kontakt med Angela Gui.

Försvaret nekar till brott och säger att Lindstedt tvärtom uppfyllt sina skyldigheter som ambassadör.

Försvaret motsätter sig också åklagarens påstående att det pågick en förhandling på hotell Sheraton. Inte heller ska främmande makt ha varit närvarande.

”Har inte förhandlat”

Skulle åklagaren ändå få gehör för de påståendena anser försvaret att det ligger inom Lindstedts befogenheter som ambassadör.

Har du i din roll som ambassadör haft rätt att förhandla, frågar advokat Conny Cedermark sin klient.

– Ja, säger Anna Lindstedt.

Har du förhandlat?

– Nej.

Under torsdagens förhandling ska också Angela Gui vittna i rätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.