Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet: TikTok får stanna i USA

Donald Trump ville förbjuda nedladdningar av både TikTok och WeChat från och med söndag. Nu har planerna stoppats.

Trumpadministrationen har flera gånger hävdat att TikToks kinesiska ägare Bytedance har starka band till den kinesiska staten och att appens användardata kan användas av Kina för att spionera på USA.

I fredags gick handelsdepartementet ut med de första konkreta åtgärderna mot de populära apparna.

Från och med söndag skulle det inte längre gå att ladda ned dem. 

Men nu kommer ett nytt besked. Donald Trump har godkänt ett avtal mellan amerikanska företaget Oracle och kinesiska TikTok, rapporterar flera amerikanska medier.

– Jag tror att det kommer bli en fantastisk deal, sa Trump till reportrar.

Domstol stoppar WeChat-beslutet

USA gav i augusti TikTok-ägaren Bytedance i uppdrag att sälja verksamheten till ett amerikanskt bolag inom 45 dagar. Även Walmart går in i uppförelsen, och tillsammans ska de starta det nya företaget TikTok Global för verksamheten i USA.

Senare på söndagen kom besked om att en domstol i Kalifornien stoppar beslutet att förbjuda WeChat från Apple och Google apputbud, rapporterar AFP. Vita huset har hittills inte kommenterat det.

WeChat är en app som hanterar både digitala betalningar, meddelandetjänster och videosamtal. Den används av över en miljard kineser världen över, och Trumps krav om att stänga ned appen har lett till starka reaktioner i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.