Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet: Hjälp får komma in i Venezuela

Oppositionsledare Juan Guaidó har stort stöd i Venezuela. Här samlas folk för ett kampanjmöte i Caurimare.Foto: FERNANDO LLANO / AP TT NYHETSBYRÅN
Oppositionen demonstrerar i Caracas i Venezuela.Foto: RAYNER PENA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Oppositionsledare Juan Guaidó har tidigare försökt få in hjälp i landet.Foto: RAYNER PENA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Nicolás Maduro har kommit överens med Röda korset.Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu får hjälpen komma in i Venezuela.

Efter den långdragna konflikten i landet – med stora behov av humanitär hjälp – har president Nicolás Maduro kommit överens med Röda korset.

Det var i ett tv-sänt tal på onsdagen som president Nicolás Maduro kom med beskedet:

Han har nått en överenskommelse med internationella Röda korset om att humanitär hjälp ska få föras in i Venezuela.

I landet kämpar president Nicolás Maduro och den populäre oppositionsledaren Juan Guaidó – som har svurit in sig själv som tillfällig president och också erkänts av flera länder internationellt, bland annat av USA – om makten. Under maktstriden har bristen på bland annat mat och mediciner blivit akut.

Maduro har förnekat krisen i Venezuela

Maduro har dock förnekat krisen, och skyllt landets ekonomiska bekymmer på sanktioner från USA. När Juan Guaidó tidigare i år försökte få in mat och mediciner i landet blockerades gränserna av militär.

Men nu säger presidenten att han och Röda korset har kommit överens om att ”jobba tillsammans med FN-organ för att föra in all humanitär som är möjligt i Venezuela”.

Venezuela har cirka 30 miljoner invånare. Enligt FN är ungefär en fjärdedel av dem i akut behov av humanitär hjälp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.