Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet: Alla operationer ställs in

Över 60 planerade operationer har hittills ställts in.
Akademiska sjukhusetFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristina Ahlgren, verksamhetschef kirurgi, Göran Günther, överläkare och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset och Erik Weiman (M), ordförande Region Uppsala, under fredagens pressträff om bristen på sjukvårdsmaterial i UppsalaFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

All planerad slutenvård och operationer ställs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala även under tisdagen och onsdagen.

Det meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande. 

Anledningen är återigen bristen på sjukvårdsmaterial.

– Vi har fått vissa leveranser under helgen, men vi har ännu inte kommit upp i de nivåer som krävs för att vi ska kunna bedriva normal verksamhet, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Det började i fredags då ett 30-tal planerade operationer ställdes in vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Sedan kom beskedet att stoppet skulle gälla hela helgen. 

Anledningen var att sjukhuset inte har fått sina leveranser av sjukhusmaterial.

Sedan 1 oktober är Apotekstjänst AB ny leverantör av sjukvårdsmateriel till Örebro, Uppsala, Sörmland, Dalarna och Västmanland.

För SVT Nyheter berättade Petter Karlsson, förvaltningschef för en gemensam nämnd för de fem regionerna, vad som har hänt:

– Det som hänt är att Apotekstjänst inte kunnat leverera ut artiklar i den omfattning som har behövts. Det handlar bland annat om IT-system som inte har fungerat, och om att inleveransen till lagret inte har fungerat fullt. 

”Saker som inte fångats riktigt bra”

Anledningen ska vara att det blivit problem i början på oktober, när Apotekstjänst skulle ta över det gamla beställningssystemet.

Expressens Daniel Ingmo är på plats i Uppsala.

– Det är komplicerade övertag med alla beställningssystem från regionerna. Vi har haft en införandeplanering men ändå är det saker som inte fångats riktigt bra, berättade vd:n för Apotekstjänst AB, Tomas Hilmo, för Dagens Nyheter.  

Materialbristen har fått hela region Uppsala att gå upp i stabsläge och under helgen kom beskedet att operationer även ställs in under måndagen. 

Nu kommer nya dråpslaget – efter ett möte har Akademiska sjukhuset i Uppsala bestämt att all planerad slutenvård och planerade operationer ställs in även under tisdagen och onsdagen. 

Fortfarande problem med leveranser 

Orsaken är återigen bristen på sjukhusmaterial och stoppet gäller fram till torsdagsmorgonen.

Hör röster i Uppsala om krisen på stadens sjukhus.

– Vi har fått vissa leveranser under helgen, men vi har ännu inte kommit upp i de nivåer som krävs för att vi ska kunna bedriva normal verksamhet och samtidigt ha beredskap för att klara av akuta händelser, till exempel en större olycka, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande. 

Beslut gällande torsdagens planerade operationer kommer att fattas under onsdag förmiddag.

Uppsalabor: ”Fullkomligt oacceptabelt”

– Det känns absurt att det 2019 ska behöva ställas in operationer för att man inte kan leverera material. Det känns mycket, mycket säreget och konstigt, säger Toni Wester, 66, barnmorska på Akademiska sjukhuset.

– Fruktansvärt att en sådan här sak ska behöva orsaka så mycket sveda och värk hos människor. Helt oacceptabelt.

Ulrika Hård af Segerstad, 56, boende i Uppsala, säger:

– Man kan undra om Sverige ligger i krigstillstånd. Det ska inte kunna hända i fredstid.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Det här är ju ett land med hårt skattetryck.

Uppsalabon Åsa Klefborg, 63, fyller i:

– Jag tycker det är tragiskt för de som drabbas. Folk behöver ju sin sjukvård.

Kallar till nytt möte

Socialstyrelsen har kallat regionerna Uppsala, Örebro, Västmanland, Sörmland och Dalarna till ett extramöte med anledning av bristen på sjukvårdsmateriel, rapporterar SVT Uppsala. 

– Vi arbetar intensivt med att få försörjningen av sjukvårdsmaterial att fungera och vi undersöker alternativa lösningar. Vi har i nuläget ingen prognos för när problemen ska vara helt lösta, säger Mikael Köhler.

Akutsjukvården vid Akademiska sjukhuset, vården av inneliggande patienter och vård vid öppenvårdsmottagningar som inte rör medicinska ingrepp fungerar som vanligt. Vården vid Lasarettet i Enköping och länets vårdcentraler och jourmottagningar bedrivs också på normalt sätt.

Barnmorskan Toni Wester är upprörd över situationen på sjukhuset.