Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Besked om Assange: Utredningen läggs ned

Vice överåklagare Eva-Maria Persson berättar.
Assange utanför Ecuadors ambassad i London, där han levde i flera år.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Julian Assanges fotad i en bil i april i år.
Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Wikileaks-grundaren Julian Assange har stått våldtäktsanklagad i Sverige. 

I dag höll vice överåklagare Eva-Maria Persson en presskonferens för att informera om att hon lägger ned förundersökningen. 

– Jag gör bedömningen att bevisningen inte håller för ett åtal, säger Persson. 

Efter ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange, känd över hela världen som grundaren av Wikileaks, misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades då i sin frånvaro. 

Förundersökningen om misstänkt våldtäkt lades senare ner i maj 2017 eftersom av åklagaren Marianne Ny slagit fast att det inte fanns några möjligheter att driva utredningen framåt.

Här meddelar vice överåklagare Eva-Maria Persson att förundersökningen läggs ned.

Förundersökning läggs ner

Men när Assange i april i år greps av brittisk polis vid Ecuadors ambassad i London återupptogs utredningen av åklagarmyndigheten. Man höll i nya förhör med delvis nya vittnen. 

Vice överåklagare Eva-Maria Persson kallade till en presskonferens tisdag eftermiddag för att informera allmänheten om läget. Hon meddelade där att hon fattat beslutet att lägga ner förundersökningen. 

– Jag har träffat målsäganden och haft samtal med henne. Min bedömning är att hon är trovärdig och hennes uppgifter ses som tillförlitliga. Bevisläget är sådant att stödbevisningen inte är tillräcklig för att man ska anse att gärningspåståendet ska styrkas, säger Persson.

– Ett kompletterande förhör med Julian Assange skulle inte förändra bevisläget på ett avgörande sätt. 

Assange-fallet

■ Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för olika sexualbrott mot två kvinnor. Förundersökningen om våldtäkt lades ned redan efter några dagar, men återupptogs i september samma år. Assange häktades i sin frånvaro i november 2010.

■ Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

■ I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

■ Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

2017 lades brottsutredningen mot Assange ned, eftersom dåvarande åklagare kommit till slutsatsen att det inte längre gick att driva utredningen framåt.

■ Men när Assange i april i år greps på ambassaden av brittisk polis hamnade allt i ett annat läge, och förundersökningen mot honom återupptogs av Åklagarmyndigheten.

■ I juni hölls en häktningsförhandling mot Assange vid Uppsala tingsrätt, då åklagaren Eva-Marie Persson ville få honom häktad och sedan utfärda en europeisk arresteringsorder för att begära Assange utlämnad till Sverige. Tingsrätten avslog dock åklagarens häktningsbegäran, då den ansåg att det skulle gå att hålla förhör med honom i Storbritannien med hjälp av en europeisk utredningsorder.

■ Sedan dess har ett antal vittnesförhör hållits. Den 19 november 2019 meddelade Persson att hon lägger ned förundersökningen mot Julian Assange.

TT

”Begärde honom häktad”

Persson redogjorde också för hur utredningen fortskridit sedan den återupptogs. 

– Förundersökningen har inriktats på att komplettera den tidigare förundersökningen och uppdatera läget. Jag och utredningsteamet har inhämtat viss komplettering av den skriftliga bevisningen. Vi har hållit kompletterande förhör med fem vittnen som tidigare hörts och förhör med två personer som inte tidigare hörts, säger Persson.

– Jag begärde Assange häktad i sin frånvaro vid Uppsala tingsrätt, som inte fann skäl att häkta honom.

– Man kan begära överprövning på mitt beslut, då hamnar beslutet hos riksåklagaren.

Assanges advokat: ”Det får inte gå till så här”

Julian Asssanges advokat Per E Samuelson är kritisk mot hur förundersökningen har skötts.

– Det får inte gå till så här. Man har inte varit vuxen nog att hantera en brottsmisstanke kring en sådan känd person. Det gick snett redan från början och jag ser ingen annan förklaring till det än att han var så känd, säger han till TT.

Framför allt är Samuelson kritisk mot att förundersökningen lagts ned och tagits upp på nytt flera gånger, samt att åklagarna, enligt honom, vägrat åka till London och förhöra Assange.

– Det har försenat den här utredningen med åratal, säger Per E Samuelson till TT.

Han tror att de avskrivna våldtäktsmisstankarna är en klen tröst för Assange.

– Med tanke på den situation han är i dag vet jag inte om det spelar så stor roll längre. Han är helt fokuserad nu på att stå emot utlämningsansökan från USA. Och jag tror att hans förtroende för det svenska rättsväsendet försvann för många år sedan, säger Per E Samuelson till TT.

Målsäganden står fast

Målsägandens advokat Elisabeth Massi Fritz berömmer Persson, som hon upplever har gjort ”noggrant och gediget arbete”.

”Hade tidigare åklagarna i målet hållit mer ingående och detaljerade förhör i dialogform hade vi haft högre kvalitet på förhören och kunnat använda även dessa förhör i dag. Tyvärr är så inte fallet”, säger hon i ett uttalande. 

”Jag och samtliga åklagare som arbetar med målet har hela hela tiden bedömt målsäganden som fullt trovärdig och tillförlitlig. Så är även fallet i dag. Målsäganden står fast vid sin starka berättelse.”

För närvarande sitter Assange i fängelse i Storbritannien för annat brott.

Leif Silbersky: ”Inte förvånad”

Förundersökningen mot Assange läggs ner – stjärnadvokaten om fallet.

John Shipton larmar om sonens livssituation – kritiserar Sverige

Julian Assange riskerar 175 års fängelse om han lämnas ut till USA.

”Totalt misslyckande av svenska rättsväsendet”

Här advokat Per E Samuelsson om Assange – han medverkade i Direkt med Niklas Svensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.