Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riktlinjerna för ”yngre äldre” ändras inte

Statsepidemiologen försvarade beskedet till de äldre i SVT:s Aktuellt.
Lena Hallengren och Johan Carlson vid tisdagens pressträff.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren och Johan Carlson vid tisdagens pressträff.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens rekommendationer till friska personer över 70 ligger kvar.
Foto: MEDIABILD / MEDIABILD/IBL
Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef avdelningen för mikrobiologi, Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Eriksson, presskontakt på SPF, säger att medlemmarna har förståelse inför regeringens beslut.
Foto: TOMAS SÖDERGREN / © FOTO TOMAS SÖDERGREN +46 70 0209150 TOMAS@SODERG

Folkhälsomyndighetens rekommendationer till friska personer över 70 ligger kvar.

”Yngre äldre” ska fortsatt undvika kontakt med andra människor, men kan träffa barn och barnbarn utomhus.

Samtidigt ändras teststrategin – så att regionerna tar ansvar för att testa även grupp 3.

Folkhälsomyndigheten hade flaggat för att ett eventuellt nytt besked om restriktioner för ”yngre äldre” – friska personer över 70 år – skulle komma under tisdagen. 

I dag meddelade dock socialminister Lena Hallengren (S) att det inte blir några nya regler. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ingen grund för att ändra 70-årsgränsen.

Beskedet kommer som en besvikelse för många äldre, enligt Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet

– Jag tror att det här är en jättechock för de flesta 70-plussar. Folkhälsomyndigheten har ju sedan en tid talat om att de ska rucka på de här besluten och det har funnits jättemycket förväntningar, säger Ingmar Skoog.

”Många har saknat sina barn och barnbarn”

Även hos Sveriges Pensionärsförbund, SPF, hade man hoppats på att restriktionerna skulle lättas efter dagens presskonferens. Samtidigt säger Anna Eriksson, presskontakt på SPF, att man har förståelse inför beslutet. 

– Vi och många andra hade fått intrycket av att det skulle komma förändringar. Men det gjorde det ju inte. Men de var ju noga med att påpeka att man får träffa andra, om man håller avstånd. Vilket är bra inför sommaren. 

– Vi märker att många saknar barn, barnbarn och vänner. Och alla typer av aktiviteter som man annars sysslar med, säger Anna Eriksson. 

Picknick och krocket för de över 70

Rekommendationen fortsatt att alla personer över 70 år – friska som sjuka – ska undvika kontakt med andra människor.

– Jag är medveten om att de råd vi gör begränsar livet väldigt mycket, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under dagens presskonferens.

Han tillägger dock att det går att träffa andra personer utomhus – om säkerhetsavstånden hålls – då risken för smitta där är mycket lägre.

– Det går därför att träffa barn och barnbarn och spela boll, om man har rimligt avstånd, säger Johan Carlson.

Han rekommenderar aktiviteter som att ha en picknick, spela krocket och boule, och att vistas i parker.

DETTA GÄLLER FÖR PERSONER ÖVER 70

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer som är 70 år eller äldre att begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt.


Personer i gruppen över 70 bör låta bli att åka kollektivtrafik, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. 


Folkhälsomyndigheten rekommenderar i stället att de ska ta hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden.

Ny strategi för testning

Idag blev det klart att regionerna ska ha ansvar för testningen även av grupp 3, personal med samhällsviktiga funktioner, berättade Sveriges kommuner och regioner, SKR, på myndigheternas gemensamma pressträff. 

Tidigare har regionerna haft ansvar för testning av grupp 1 och 2 – alltså sjuka, personer i riskgrupp och vårdpersonal. 

Något som Aftonbladet också rapporterat om.

Just oklarheten kring vem som ansvarar för de olika grupperna har enligt SKR varit en av anledningarna till att man inte nått upp till målet på 100 000 tester i veckan.

Personal som har samhällsviktiga funktioner bedöms utifrån MSB:s lista på områden, och inkluderar till exempel räddningstjänsten, barnomsorg, polis och personer som säkrar försörjning av el, telefoni och internet.

Testkoordinatorn Harriett Wallberg har enligt uppgifter till Expressen utrett om detta ansvar skulle kunna ligga på Länsstyrelserna i stället men kommit fram till att det saknas medicinsk kompetens där. Därför blir det regionerna som ska ha ansvaret, med stöd av Länsstyrelserna.

Ökade fall i respirator

Ytterligare 96 personer har rapporterats avlidna i covid-19 under det senaste dygnet. Sammanlagt har 4 125 personer dött i coronavirussmitta i Sverige hittills.

Under myndigheternas gemensamma presskonferens meddelade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten dock att att antalet IVA-fall minskat, från 40 per dag i april, till 15 per dag i snitt. 

– Nationellt inlagda med covid utanför intensivvården ökar också, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

De är ungefär 100 fler nu och ligger nu på drygt 1 500 personer. Det är en negativ signal, säger Sandwall.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsorådet, Socialstyrelsen, Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, och Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, under en av alla presskonferenser.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hör äldreforskaren om riktlinjerna för de äldre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.