Eken utanför SVT-huset i Stockholm står fortfarande. På onsdagen satets nya avspärrningar upp runt eken. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Eken utanför SVT-huset i Stockholm står fortfarande. På onsdagen satets nya avspärrningar upp runt eken.  Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Nya avspärrningar runt hotade eken

Publicerad
Uppdaterad
Den gamla eken utanför SVT på Gärdet i Stockholm lever fortfarande.
På onsdagen satte trafikkontoret i Stockholm upp nya avspärrningar runt trädet.
Samtidigt fortsätter kampen för ekens överlevnad.
- Vi lämnar inte eken, säger Karin Holmgren, 67.
På måndagen skulle den gamla eken utanför SVT sågas ned. Men på grund av att aktivister ockuperade eken kunde Trafikkontoret inte fullfölja fällningen. Nu ska dessutom en tredje bedömning av trädet göras.
Vid eken fortsätter trädkramare att försvara sin ögonsten.
- Vi lämnar inte eken. Här tältar folk och det är partystämning emellanåt. Lämnar vi trädet vet vi inte vad som händer. Så länge vi är vid trädet kan ingenting hända, säger trädaktivisten Karin Holmgren.
Under onsdagsförmiddagen lät Trafikkontoret sätta upp avspärrningar runt eken.
- Det gjorde vi för att markera att det här området inte är säkert, säger Trafikkontorets informatör Mats Freij.

Lämnar inte trädet

Enligt honom fanns så kallad dialogpolis på plats.
- De försökte förklara att det här inte har med trädet att göra. Det var inga bekymmer alls, säger Freij.
Trots avspärrningarna lämnar inte Karin Holmgren och de andra aktivisterna eken.
- Det är barndomens träd. Jag var sex år när jag såg eken första gången. Den är helt enkelt fantastik. Jag kan inte tänka mig att vara utan den, säger Karin Holmgren.
Men om den verkligen är farlig på grund av sin ålder. Vad tänker du om det?
- Det får stå för dem. Under tusen år har den inte skadat någon, så jag är inte rädd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag