Det blir bara värre. Nu avslöjas att Wanja Lundby-Wedin även varit med och godkänt en pension till Folksams tidigare vd Tore Andersson som kan ge 50 miljoner. Foto: Christian Örnberg
Det blir bara värre. Nu avslöjas att Wanja Lundby-Wedin även varit med och godkänt en pension till Folksams tidigare vd Tore Andersson som kan ge 50 miljoner. Foto: Christian Örnberg

Nya avslöjanden: Godkände pension på 50 milj

Publicerad
Uppdaterad
Styrelseuppdragen blir en allt större belastning för Wanja Lundby-Wedin.
I dag avslöjar DN att LO-ordföranden godkänt jätteavtal tidigare.
Och nyligen chockhöjdes hennes eget styrelsearvode, skriver DI.
Det är inte första gången Wanja Lundby-Wedin är med och godkänner höga pensioner.
Vid sidan om arbetet som styrelseordförande i LO sitter Wanja Lundby-Wedin i 24 olika styrelser. Ett av de tyngsta uppdragen är det som styrelseordförande i Folksam Sak.
När Folksams tidigare vd Tore Andersson gick i pension för snart fem år sedan, fick han ett avtal värt uppemot 50 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

Två miljoner per år

Tore Andersson, som tidigare var avtalssekreterare i LO, fick en förmånsbaserad pension där han garanteras 75 procent av sin lön livet ut. Under sista året som vd fick han dessutom sin grundlön höjd med 14 procent vilket ger honom rätt till närmare två miljoner kronor i pension från Folksam per år.
Men det är inte bara tidigare vd som fått ett fördelaktiga avtal.
Även Wanja Lundby-Wedin kan se fram emot mer pengar i plånboken.

Wanja fick mest

På Folksam Saks bolagsstämma i april i fjol röstades en rejäl höjning av alla styrelseledamöter igenom, skriver Dagens Industri.
Och mest höjdes arvodet för Wanja Lundby-Wedin.
Enligt DI höjdes det fasta arvode från 102000 till 130000 kronor om året.
Det nya arvodet kommer att börja betalas ut i april i år - samtidigt som Folksam Sak förlorat hundratals miljoner kronor på sin nyligen gjorda investering i Swedbank.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag