Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Senatorerna ger upp – ingen ny budget före jul

Brett McGurkFoto: HADI MIZBAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald TrumpFoto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Senaten stängde på lördagseftermiddagen, lokal tid, utan att en ny budget kunnat antas. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Delar av USA:s statsapparat hålla stängt över jul. 

Det stod klart på lördagseftermiddagen, lokal tid, när senaten ajournerade sitt sammanträde utan att förhandlingarna resulterat i en ny budgetkompromiss att rösta om.  

Tidigare under dagen valde toppdiplomaten Brett McGurk, som leder USA-koalitionen som kämpar mot IS, att säga upp sig. 

Julen riskerar att bli en mardröm för president Donald Trump.  

Donald Trumps tid i Vita huset har kantats av bråk, skandaler och mer eller mindre allvarliga kriser. Men kanske har händelseutvecklingen under de senaste dagarna skakat om allra mest. 

President Trumps beslut att kalla hem trupperna i Syrien och kraftigt minska styrkan i Afghanistan kan få stora geopolitiska konsekvenser. 

Beslutet att kalla hem de amerikanska trupperna i Syrien har kritiserats av såväl demokrater som republikaner, före detta toppmilitärer och politiska analytiker. 

Inte heller USA:s allierade i kampen mot IS är glada. Varken Frankrike eller Storbritannien delar Donald Trumps uppfattning att IS har besegrats i Syrien, och har kritiserat beslutet att kalla hem de amerikanska trupperna. 

Hur Trumps beslut kommer att påverka de kurdiska styrkorna som kämpat med USA mot IS i Syrien är oklart. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har talat om att ”rensa bort” både IS och kurderna i landet. 

LÄS MER: Demokrat: ”Trump, överge muren rätt och slätt”

Ryssland och Iran är positiva 

Från USA:s ärkefiender Iran och Ryssland har tongångarna efter Trumps Syrienbeslut i stället varit positiva. 

Rysslands president Vladimir Putin har kallar beslutet ”korrekt” eftersom amerikanska trupper, enligt honom, inte behövs i Syrien. 

Både Ryssland och Iran har dessutom länge hävdat att USA egentligen inte har rätt att ha trupper i Syrien eftersom man inte fått någon formell inbjudan från den syriska regimen eller fått den militära närvaron godkänd av FN:s säkerhetsråd.  

– När det gäller om IS har besegrats eller inte är jag på det hela taget överens med USA:s president, sa Putin häromdagen enligt New York Times.  

Iran välkomnar också beslutet att kalla hem de amerikanska trupperna. 

Bahram Qasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, säger i ett uttalande att den amerikanska militära närvaron i Syrien var ”ett misstag, ologiskt och en källa till spänningar”, rapporterar Reuters

Nytt avhopp på lördagen 

Flera experter har också dragit slutsatsen att Iran och Ryssland är de verkliga ”vinnarna” när de amerikanska soldaterna vänder hemåt. 

På lördagen rapporterar Reuters att USA:s utrikesminister Mike Pompeo har försäkrat Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi att USA fortsatt avser bekämpa IS i Irak, trots att de amerikanska trupperna ska lämna Syrien.  

Att den brett respekterade försvarsministern Jim Mattis i torsdags lämnade in sin avskedsansökan gjorde ont värre. Han har förknippats med stabilitet och erfarenhet och beskrivits som en av få i Trumps administration som presidenten lyssnar på. 

Vid 17:30, svensk tid, rapporterar bland andra CBS News att även Donald Trumps sändebud med särskilt ansvar för kampen mot IS, Brett McGurk, avgår. 

Delar av statsapparaten stängs ner

Just nu hotas USA av ett inrikespolitiskt kaos. 

Under natten till lördagen, svensk tid, stängdes delar av USA:s statsapparat ned. 

Runt 800 000 statligt anställda drabbas. Utan en lösning på plats under de närmsta dagarna kommer många av dem tvingas stanna hemma utan lön, medan andra måste arbeta utan att få betalt.  

Donald Trump kräver flera miljarder dollar till muren mot Mexiko för att godkänna det förslag till statsbudget som finns på bordet. Ett kompromissförslag som godkänts i representanthuset blev inte ens föremål för omröstning i senaten på fredagen. 

Budgetförhandlingarna fortsatte under lördagen, men på eftermiddagen, lokal tid, valde senaten att ajournera sitt sammanträde. Nu kan en ny budget antas tidigast på torsdag. 

Demokrat: ”Trump, överge muren rätt och slätt”

Trumps agerande har mötts av kritik från politiska meningsmotståndare. Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer uppmanar presidenten att överge finansieringen av muren mot Mexiko som en del av budgetförslaget, rapporterar CNN.

– President Trump, om du vill avsluta nedstängningen av statsapparaten överge muren, rätt och slätt. Du kommer inte att få den, säger Schumer.

Pressen på Donald Trump väntas öka ytterligare framöver. Den 3 januari tar en demokratisk majoritet över i representanthuset. 

– Alla lagar och policyer han vill ha igenom försvåras efter årsskiftet, så det är klart att han vill ha igenom detta nu. Han har å ena sidan signalerat (att han inte vill vika sig om muren) i denna fråga och är beredd att låsa budgetprocessen med alla medel. Samtidigt har han signalerat att han vill samarbeta med Demokraterna, men det beror också på hur mycket han är villig att ge dem, säger Frida Stranne, USA-forskare vid högskolan i Halmstad, till TT. 

Samtidigt har delar av USA:s statsapparat stängts ned förut. Det hände två i början av det här året och under 2013 – då varande nedstängningen under 16 dagar.  Knäckfrågan vid nedstängningen 2013 var dåvarande president Barack Obamas omstridda sjukförsäkringsreform ”Obamacare”. 

Börserna gick ner efter vad som kallats den värsta veckan på ett decennium. 

Bloomberg har rapporterat att Trump överväger att sparka Federal Reserves ordförande Jerome Powell. Anledningen ska vara veckans räntehöjning. 

Men nu dementerar finansministern Steven Mnuchin detta. På Twitter återger han samtal med presidenten, som ska ha sagt: 

– Jag föreslog aldrig att avskeda ordförande Jay Powell.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.