Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akademien avvaktar med besked om situationen

Göran Malmqvist är kritisk till Kjell Espmarks uttalande om att Horace Engdahl bör lämna Svenska Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kjell Espmark valde att lämna Svenska Akademien 6 april i år. Foto: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN
Makarna Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault har fått stora summor pengar från Svenska Akademien till sitt gemensamma bolag. Foto: CHARLES HAMMARSTEN/IBL
Anders Olsson är Akademiens tillfällige ständige sekreterare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Svenska Akademien. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Svenska Akademien försöker komma överens om ett gemensamt uttalande efter utredningen om kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Men trots att uttalandet skickats fram och tillbaka mellan ledamöterna meddelar nu Akademien att de behöver mer tid.

"En ledamot har inte haft möjlighet att läsa. Kommer i morgon!" skriver Kristina Lugn om uttalandet i ett mejl.

Samtidigt fortsätter den infekterade striden mellan innevarande och tidigare ledamöter.

Den ansedda advokatbyrån Hammarskiöld & Co har på uppdrag av Svenska Akademien utrett kopplingarna till kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Utredningen blev klar för några veckor sedan. Sedan dess har Akademiens ledamöter samlats vid flera tillfällen för att diskutera hur man skulle bemöta deras slutsatser.

Men de har haft svårt att komma överens och i söndags satt flera ledamöter i ett krismöte för att diskutera saken och förbereda ett uttalande:

– Vi har krismöte här i helgen, så jag måste förbereda det, sa Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare efter Sara Danius, till Expressen under söndagen.

Besked om situationen dröjer

Under tisdagsförmiddagen skickades ett skriftligt uttalande fram och tillbaka mellan Svenska Akademiens ledamöter där de försöker bli ense om de slutliga formuleringarna innan uttalandet offentliggörs.

Senare under tisdagen kom beskedet att Akademien avvaktar ytterligare med att publicera ett pressmeddelande om den aktuella situationen.

”Vi återkommer när diskussionerna har kommit tillräckligt långt”, skriver de på sin hemsida.

– Det var så många instanser som man skulle vända sig till så vi måste skjuta på det. Men vi kommer att bli klara denna vecka, så mycket kan jag säga, säger Anders Olsson till TT enligt Dagens Nyheter.

Enligt uppgift till Aftonbladet är det framför allt en ledamot som protesterar mot innehållet. Men Kristina Lugn uppger i ett mejl till Expressen att dröjsmålet beror på att en av ledamöterna inte haft möjlighet att ta del av det gemensamma uttalandet ännu.

"En ledamot har inte haft möjlighet att läsa. Kommer i morgon!" skriver hon.

Malmqvist kritisk till Espmark

Göran Malmqvist som sitter på stol nummer 5 i Akademien beklagade under tisdagen de senaste veckornas utveckling i den i dag skandaliserade institutionen:

– Det har tydligen hakat upp sig någonstans.

– Det har gått för långt på båda hållen. Det har sagts för elaka ord på båda sidor så det är inte bra, det hör inte hemma i Akademien, säger Malmqvist.

Samtidigt går Göran Malmqvist själv till angrepp mot sin tidigare Akademie-kollega Kjell Espmark, som i måndags gjorde ett skriftligt uttalande till Svenska Dagbladet där han krävde att Horace Engdahl skulle lämna sin stol.

–  Jag är förvånad över Kjell Espmarks inlägg. Han har lämnat Akademien, han har inte längre med Akademien att göra så han ska inte uttala sig om saker i Akademien, säger Göran Malmqvist.

Och fortsätter:

– Han ska hålla tyst, det är min uppfattning. Det här är att lägga olja på elden, det är inte bra.

 

LÄS MER: Kjell Espmark vill att Horace Engdahl avgår

 

Arnault anklagades under #metoo

I advokatutredningen om Akademiens kopplingar till Jean-Claude Arnault och hans klubb Nutidsplats Forum har det bland annat framkommit att Arnault kan misstänkas för bokföringsbrott, skattebrott och brott mot de kommunala utskänkningsreglerna. Men sedan tidigare har chefsåklagare Jan Tibbling meddelat att det inte är aktuellt att inleda en förundersökning mot Jean-Claude Arnault.

Anmälan från en privatperson gällde oegentligheter som skulle ha skett i samband med hans verksamhet med kulturklubben Forum.

– Det gick snabbt att fatta det beslutet eftersom det saknas något konkret som jag kan gå vidare på, sa Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottmyndigheten, i Expressen.

Han sa också:

– Beslutsprocessen i mitt huvud gick snabbt, beroende på vad anmälan innehåller – eller rättare sagt inte innehåller.

I november förra året, mitt under #metoo, stod det klart att 18 kvinnor, med nära band till Svenska Akademien, anklagade Jean-Claude Arnault för sexuella trakasserier och övergrepp.

18 kvinnor pekade ut mannen i en uppmärksammad artikel i Dagens Nyheter och flera av övergreppen ska ha inträffat i lägenheter som ägs av Akademien. Jean-Claude Arnault har nekat till alla anklagelser.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!